Подобряване на достъпа до качествено лечение поискаха от Асоциацията на болните от ревматоиден артрит у нас. Повече от 100 000 души, от които 3 % деца, са засегнати от ревматични и гастроентерологични заболявания. Пациенти настояват да се оптимизира безплатният достъп до най-новите терапии, които помагат на болните да живеят пълноценно.

Системата за отпускане на биологичните лекарства в Европа е тромава, обяснява председателят на асоциацията Роза Чеглайска, цитирана от БНР. Лекарствата се отпускат директно от специалистите ревматолози. „За да се стигне до това лечение, минаваш през лекар - специалист, през редица изследвания", каза Чеглайска. По думите й много голяма част от тях са за сметка на пациента, а не са никак евтини.

„Минаваш през експертна лекарска комисия, има три в цялата страна. Те са много натоварени, бавят протоколите, оттам се бави и лечението, особено, когато е във втория етап, вече с втори, трети протокол, когато го забавят се прекъсва лечението, което е най-лошото", обясни още председателят на Асоциацията на болните от ревматоиден артрит. Младите хора стават нетрудоспособни, което е много жестоко, допълни тя.