Служители на украинската милиция и по-специално на подразделението „Беркут" взеха под охрана телевизионен център в Киев, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на местния телевизионен канал „24".

От милицията първоначално отказаха да коментират каква е целта на намиращите се в района на телевизионния център три автомобила и автобус с нейни служители, както и два автобуса със сътрудници на спецчастите "Беркут".

Киевската милиция обяви, че искания за „обсада" на телевизионния център са чути сред демонстрантите до сградата на Шевченковския районен съд петък, когато съдът реши да арестува няколко активисти. По тази причина са изпратени от "Беркут".

Спецчастите не възпрепятстват влизането и излизането от сградата.

В нея се намират Първи национален канал и телевизии "1+1" и "Ера".

Иначе тази сутрин стотици украинци продължават протестите срещу политиката на украинското правителство на Майдана в центъра на Киев, отбелязва „Гласът на Русия". Поредна нощ десетки протестиращи прекараха нощта в киевската столична община. Спекулира се, че милицията ще предприеме операция да изгони протестиращите от сградите заради опасения от инфекциозни заболявания.

Премиерът на Украйна Азаров пък описа организираната от опозицията блокада на правителствените сгради като абсолютно ненормален метод.


Той подчерта, че преди няколко дни е предложил формиране на независима тристранна група за обективно разследване на всички проблеми от последните седмици. В нея ще участват украинското правителство, опозицията и европейски представители.

Азаров добави, че правителството е готово да помогне на тези протестиращи, които нямат пари да се приберат по домовете си.

В същото време „Киев пост" съобщава, че бившият грузински президент Михаил Саакашвили и бившият президент на ЕП Йежи Бузек ще произнесат реч на Майдана.