Европейският съд по правата на човека взе решение Италия да плати обезщетения на 24 преселници от Сомалия и Еритрея, които са депортирани в Либия през 2009 година, съобщи италианското правителство.

Съдът е излязъл с решение Италия да плати хиляди евро на преселниците, които са депортирани в Либия през 2009 година, което е довело до риск да бъдат малтретирани, включително изтезавани.

Италианските власти са попречили на 11 сомалийци и на 13 граждани на Еритрея да стъпят на италианския остров Лампедуза. Преселниците, които са тръгнали от Либия, са били блокирани в Средиземно море през май 2009 при опита си да влязат в Италия.

Депортацията е била част от двустранна сделка за спиране на нелегалната имиграция между Рим и бившият лидер на Либия Муамар Кадафи.

Италианското правителство твърдяло, че Либия е сигурно място за преселниците, за да се върнат, но съдът категорично обяви, че извършената депортация нарушава Член 3 от Женевска конвенция, защото „незаконните имигранти и търсещите убежище са били систематично задържани в Либия, в нечовешки условия описани от наблюдатели".

Европейският съд по правата на човека също съобщава, че имигрантите „са били подложени на риск да бъдат върнати в Сомалия и Еритрея", където имало вероятност да бъдат малтретирани. Съдът постанови Рим да плати по 15 хиляди евро компенсация за всеки от тях.

САЩ и католическата църква не одобряваха сделката между Рим и Кадафи, защото се нарушават човешките права, съобщи „Дойче Веле".