Властите в Беларус арестуваха още двама души по подозрение, че са участвали в атентата в столицата Минск, предаде РИА Новости, като се позова на зам.-главния прокурор Андрей Швед. При експлозията на перона на метростанция в понеделник загинаха 12 души. Броят на арестуваните след нея достигна петима.

Двама души са задържани под стража - един от извършителите и един от помощниците им", заяви пред журналисти Швед. Той заяви, че арестантите са с чисто съдебно минало и повечето от тях са на под 30 години.

Магистратът съобщи, че взривното устройство, активирано на станция „Октябърская", е съдържало поразяващи елементи. По думите му метални парчета са били извадени от телата на пострадалите, като те са били от различни типове.

Lenta.ru съобщи, че президентът на Беларус Александър Лукашенко е обещал да дари две свои заплати на семействата на пострадалите. Няма актуални данни за възнаграждението на държавния глава, но се знае, че през 2009г. е получавал по около 2 800 долара на месец.

По-рано властите в Минск съобщиха, че роднините на загиналите ще бъдат изплатени обезщетения в размер на 10 000 долара, а за пострадалите ще получат по между 200 и 1 100 долара.

Припомняме, взривът на разположената на метри от офиса на Лукашенко метростанция стана в понеделник в час пик. Загинаха 12 души, 190 бяха ранени, като сред пострадалите има и трима руснаци.

Прокуратурата на Беларус определи експлозията като терористичен акт броени часове по-късно и скоро след това бяха задържани трима души. Властите съобщиха, че заподозрените са направили пълни самопризнания, но не беше съобщено какъв е бил техният мотив.

Александър Лукашенко заяви вчера, че престъплението е било напълно разкрито, а тази сутрин движението на подземната железница беше напълно възобновено.