До края на годината природният газ може да поскъпне с нови 15%, освен обявеното от първи април, сочат изчисленията на "Булгаргаз".

Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов по време на общественото обсъждане на цените на енергоносителите, съобщи БНР.

От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране пък заявиха, че ще направят всичко възможно да повлияят на компонентите, от които зависи увеличението на тези цени.

Изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов обоснова искането на „Булгаргаз" за 15% увеличение на цената на газа с последните изменения на цените на мазута, сярата и газьола, които са алтернативни горива. За първото тримесечие на годината те са поскъпнали с 35-40% на международните пазари.

Като обосновка за исканото увеличение на цената беше дадено и съотношението между долара и лева.

Осреднената стойност на курса при подаване на заявлението от страна на „Булгаргаз" за повишаване на цената - един долар е бил 1.30843 лв., а за последно - 1.43847 лв.

„Това е допълнително 10% увеличение по този показател", каза Гогов. Той посочи още, че през този месец цените на газа на европейските пазари са варирали между 325 и 385 долара, а в България тази цена е 297.7 долара.

„Съществува възможност за покупка на газ при извънредни ситуации", каза Гогов, като отбеляза, че в Европа консумацията на природен газ е спаднала, има излишък и е нормално цената на пазарите да е по-ниска.

Припомняме, от „Булгаргаз" поискаха природният газ да поскъпне с над 26% от 1 април.

Вчера стана ясно, че увеличаване на цените на природния газ от 1 април ще има.- Това съобщи председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъждаха възможностите за замразяване на държавно регулираните цени.

Увеличението от 109.16 лв./хм3 (26.42 %) в сравнение с действащата цена, е в резултат на по-високите през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари, курса на лева към щатския долар и начислена част от недовзет приход през І-во тримесечие на 2010 година.