Авангардните международни подходи срещу стареенето, както и тенденциите за постигане на добро здравословно състояние бяха акцентите на дискусията във втория ден на провеждащата се в Пловдив втора национална среща "Възрастните хора - живот с бъдеще", съобщава Радио Пловдив.

Срещата е организирана от Министерството на труда и социалната политика и международната изследователска фондация "Хасуми" - България.

Стресът, лошите хранителни навици и обездвижването, които са основните фактори за преждевременното състаряване на съвременния човек, могат за се забавят с подходящ режим на хранене, подчерта в доклада си проф. Божидар Попов от Медицинския университет в София.

По думите му възрастните хора трябва да знаят , че с годините е необходимо да постигнат намаляване на приема на калории с 200, 300 до 400, като залагат в менюто си на плодовете и зеленчуците, а също и на киселото мляко.

Участниците в срещата бяха поздравени от зам. министърът на здравеопазването Валери Цеков, който призна, че държавата на този етап се занимава повече с лечението отколкото с профилактиката на значимите заболявания, но увери, че в новата здравна стратегия ще бъде направен опит това да се промени.

Във форума се включи и пловдивският митрополит Николай, който подчерта , че на този етап църквата почти не присъства в здравните и социални заведения. Владиката съобщи, че след освещаването на параклиса в двора на Университетската болница "Свети Георги" се обмисля там да бъде назначен свещеник.