Под музикален съпровод и бурни освирквания премина поредният протест за опазване на околната среда.

Лошото време не попречи на стотици да се съберат в центъра на столицата и да преминат в шествие от булевард „Витоша" до Парламента в знак на несъгласие с правителствената политика по екологичните въпроси.

Присъединиха се и студенти и преподаватели от НСА, които изразиха позиция, че българският спорт се нуждае от природа, в която да се практикува. Преподаватели коментираха, че без тези условия представяните ни на Олимпиади и международни състезания ще бъде все по-слабо и накрая единствено президентът ще ни представлява като почетен гост.

Те категорично заявиха, че от Министерството на младежта и спорта отпускат прекалено малко средства за стимулиране на спортните занимания на юноши и деца. Те обясниха, че подкрепят еколозите, защото българската природа е уникална, предлага възможности за всякакви спортове, които не могат да бъдат тренирани в закрити зали.

Протестът продължи повече от 2 часа, като демонстрантите на няколко пъти се спираха пред знакови сгради - Президентството, Министерския съвет и Съдебната палата.

Пред тях те скандираха „Хора без морал, не пипайте Корал", „Искаме природа, а не бетон" и поискаха оставката на екоминистъра Нона Караджова.

При засилено полицейско присъствие, недоволните стигнаха до НС, където публично обявиха, че дават срок от 2 седмици на министър Нона Караджова да направи всички зони по Черноморието защитени от „Натура 2000", забранени за строителство на каквито и да е частни и общински сгради.

Те призоваха да не се приема от МС новият Устройствен план, предлаган от Община Банско, тъй като според тях това би довело до застрояване на повече от 2/3 на Национален парк Пирин.

Под звуците на Дунавското хоро демонстрантите скачаха по жълтите павета, скандирайки „Кой не скача и не пее, той за Пирин не милее".

Те подчертаха, че същото време протести се провеждат и в други български градове, като Пловдив, Варна и Тетевен и подчертаха, че няма да спрат с демонстрациите си, докато българската природа не бъде защитена със закон и докато защитените зони по Черноморието не бъдат обособени в нов национален парк.

Над 100 русенци, предимно млади хора, се включиха в националния протест срещу унищожаването на българската природа, предаде БГНЕС. Те издигнаха плакати в защита на природните паркове и прекомерното застрояване на планинските територии и морските плажове. Според протестиращите единствено гражданската инициатива може да попречи да се ограбва националното природно богатство.