Големи операции против данъчните нарушители имаше в района на Мюнхен, в Улм, Франкфурт и Хамбург. Цялата акция се ръководи от специализираната в икономическата престъпност прокуратура в Бохум.

Нейният говорител отказа да даде подробности, позовавайки се на това, че операциите били все още в ход. Така че засега не са известни никакви конкретни имена и престъпления.


Германските медии съобщават, че само през тази седмица били планирани 125 обиска, съобщава Дойче веле.
От своя страна министерството на финансите информира, че тече разследване срещу стотици лица, заподозрени в данъчни престъпления. Сред тях има редица известни и влиятелни личности.

Кампанията започна с обиск на вилата и бюрото на шефа на Дойче пост, Клаус Цумвинкел, имащ репутацията на един от най-способните и могъщи мениджери на Германия.

Смята се, че данъчните нарушители са укрили на банкови сметки в Лихтенщайн общо 3 милиарда евро.

Междувременно се дочува критика във връзка с начина, по който разследващите власти са се добрали до компрометиращите данни. Те били получени на диск от един неназован информатор, който получил за услугата над 4 милиона евро. Финансовите власти били насочени към него от Германската разузнавателна служба.