480 хиляди са били бюлетините, намерени в деня за размисъл в печатницата в Костинброд. 40 000 от тях са били предназначени за чужбина, а всички останали е трябвало да бъдат разпределени към всички избирателни райони в страната.

Все още не е ясно колко са били действителните бюлетини и колко бракувани. Това ще стане след около две седмица, когато ще бъде изготвена и назначената експертиза.

170 хиляди бюлетини са намерени нарязани и сгънати, съобщи прокурор Роман Василев, който заедно с наблюдаващите прокурори поканиха медиите в халето на Специализираната прокуратура, където се съхраняват палетата с бюлетините.
Разследващите не са намерили бюлетини с поставени знаци по тях, няма доказателства и те да са предназначени за точно определена партия.

Прави впечатление, че приготвената „пратка" за някои избирателни райони е значително по-голяма от тази за други. Привилегировани в това отношение са били Благоевград, Варна, Бургас и Кърджали.

Една част от палетата съдържат бюлетини с надпис „бели - лош печат." От прокуратурата обясниха, че това всъщност е т.нар. класическата макалатура преди да се настрои машината. Към момента не е ясно каква е точната бройка на тези бюлетини, но обикновено варира от 0.5 до 2%.

Няма да се ангажираме със становища и с мнения, категорични бяха прокурорите. Отговорите ще дойдат, когато бъде изготвено заключението на назначената компютърно-техническа експертиза на хардуера на машината.
Има назначена и друга експертиза, която ще каже дали останалите, извън сгънатите вече бюлетини, са годни и до колко са годни и ако не са, защо не са.

При една съвсем малка доработка, ако няма други проблеми, могат да придобият вида на сгънатите, поясниха още разследващите и добавиха: Събираме доказателства за всички факти, които можем да установим. Искаме да установим каква е истината.
По договор Министерски съвет е поръчал 8 милиона и 343 хиляди бюлетини. „От печатницата по доклади са излезли точно толкова бюлетини, колкото са заявени 8 милиона и 343 хиляди - толкова са поръчани, толкова са предоставени и са разпределени по избирателните райони", увери Роман Василев.

По делото са разпитани десетки лица, чиито имена засега остават скрити. Сред далите показания са шефът на печатницата, включително и главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков.
Какво обаче са споделили пред органите на досъдебното производство остава загадка за медиите.
Все още разследването е за изборни престъпления и срещу неизвестен извършител.
В момента, в който можем да ви дадем повече информация, ще ви информираме. Работим усилено, увериха от държавното обвинение.