Системата за издаване на новите документи за самоличност отново заби и гражданите не се обслужват.

Призив към гражданите:
Ако нямате належаща нужда, не подавайте заявления за нови документи
          министър Цветанов

Проблемът с подаването на заявления за паспорти е софтуерен, както съобщиха от МВР - системата забива от претоварване.
Припомняме, претоварване на системата за издаване на новите документи за самоличност предизвика още в първия ден затруднения.

Първоначално за това сигнализираха от Варна, където тази сутрин гражданите са намерили на вратата бележка, сложена явно вчера.
Впоследствие в много градове на страната се образуваха огромни опашки от чакащи за документи хора, на някои от които старите паспорти са изтекли, а се налага да пътуват в чужбина.

Привечер пресцентърът на МВР съобщи, че министър Цветанов е поискал е поискал спешен разговор с отговорен служител на „Сименс" - Германия, фирмата която е разработила и поддържа системата за издаване на лични документи.

От МВР уточняват, че към 18,30 часа днес в страната са приети над 17 000 заявления от граждани за нови документи за самоличност, 13 600 от тях са и с биометрия.

Турски изселници блокираха паспортната служба в Кърджали.
                                    Още...

От старта на новата система са приети над 22 000 заявления за паспорти и над 32 000 - за лични карти.

В процеса на работа е установено, че линията за персонализация, доставена от изпълнителя по договор, изпитва сериозни затруднения при отпечатването на документите в нормативно установения срок.

Възникналите софтуерни проблеми, на които системата не е в състояние да отговори, се отстраняват от фирмата - изпълнител „Сименс".

Проблемите не са свързани с организацията на работа, създадена в звената „Документи за самоличност" по места, подчертават от МВР.

Припомняме, от днес по график хората можеха да подават заявления за бърза и експресна поръчка, но техниката, която трябва да отпечатва документите не може да заработи.