В следващите няколко години бизнесът ще трябва да инвестира значителни финансови средства за глобална преквалификация на програмистите в целия свят, коментират водещи анализаторски и софтуерни компании.

Причината е в нарастващата популярност на многоядрените компютърни процесори, които изискват принципно различен подход към разработването на програми.

В момента има явен недостиг на разработчици, способни да създадат програмен код за паралелни компютърни изчисления, изпълнявани от различните ядра на един процесор.
Необходимо е да се обърне приоритетно внимание на академичното образование, което е най-важният доставчик на млади кадри в средите на разработчиците, коментира Дан Рийд, директор на подразделението на мащабируеми изчисления в Microsoft.

В предишните години програмирането за различни процесори се различаваше незначително, тъй като процесорът имаше едно ядро, което работеше все по-бързо и по-бързо.
Сега в един чип има 2, 4 и скоро ще се появят по 6 и 8 ядра. Този подход налага различни програмни алгоритми и друга логика на изпълнение на програмите.

Тези перспективи не се намират в далечното бъдеще, коментира електронното издание CyberSecurity.

Intel и AMD вече преразглеждат целите си линии от компилатори от ниско ниво, а Microsoft възнамерява коренно да преработи ядрото на Windows.

Образно казано, различните подходи може да се сравнят със състезателна кола и автобус. Колата може да се движи много бързо, но вози само един човек, в същото време автобусът се движи по-бавно, но може да превози десетки пътници, коментира Рийд.

Анализаторите от Forrester Research отбелязват, че в момента тактовите честоти на процесорите почти не нарастват - замрели са на 2-3 гигахерца, но се увеличава броят на изчислителните ядра и поради това са необходими програми, които ще отчитат тази особеност и ще натоварват всички ядра на процесора, а не само едно.

Едновременно с това всички експерти са категорични, че разработката на кода за многоядрени процесори е много по-трудоемък процес от създаването на обикновен "едномерен" код.

Тези трудности не могат да бъдат избегнати, особено в сървърния софтуер, тъй като според прогнозите до 2009 година на пазара ще се появят 8-ядрени процесори, а по-нататък нарастването ще бъде с още по-високи темпове.

От Forrester посочват, че големите компании - Intel, Microsoft, AMD и IBM, вече са започнали да работятнад популяризацията на многоядреното програмиране, но усилията им са минимални, а за масовото налагане на тази концепция ще са необходими поне 5-6 години.

Майк Лиден, технически директор на TopCoder, коментира, че сама по себе си концепцията за многопоточно програмиране не е нова в света на разработчиците.

Първата публикация за създаване на няколко потока в рамките на един код се появява в библиотеката MSDN още през 1993 година, но и досега паралелните кодове не намират широко приложение в университетските среди и ограничено се използват в бизнеса.

Много експерти говорят за появата на ново поколение програмни платформи, като RapidMind, които анализират обикновения програмен код, написан например на С++ и чрез абстрактен слой команди го разбиват на множество потоци.

Професионалистите обаче определят това решение като чисто теоретично и съвсем не идеално.

Източник: HiComm.bg