Френският писател Патрик Модиано е носителят на Нобеловата награда за литература за 2014 година, обяви Шведската академия в Стокхолм.

Мотивът: „За изкуството на паметта, чрез което той е показал уникални човешки съдби и е разкрил начина на живот по време на окупацията".

69-годишният Модиано има сериозна библиография от текстове, предимно кратки романи, характерно за които е смесването на биографични елементи с фикцията.

Присъждането на нобеловата награза на франузина е лека изненада, тъй като фаворити бяха японецът Харуки Мураками и кенийският автор Нгуги уа Тионго.

Модиано е известен на българския читател с "Малкото бижу" и "Вила "Тъга".

През 2013 г. Нобеловата награда за литература беше връчена на 82-годишната канадска авторка Алис Мънро, известна с късите си разкази. Тя получи наградата за „майсторството си в съвременните кратки разкази".

През 2012 г. носител стана китайския писател Мо Йен, през 2011 г. - Томас Транстромер, през 2010 г.- Марио Варгас Льоса

Наградният фонд за победителя е 8 млн. крони (770 000 паунда).

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 8 милиона шведски крони (1,2 милиона долара).

Нобелавата награда се присъжда от 1901 година.