Президентът на Южна Корея Ли Мен Бак заяви, че неговата страна трябва изключително внимателно, но твърдо да отговори на потопяването на южнокорейския кораб „Чеонан".

В изявлението си държавният глава подчерта отново, че отговорност за потъването на кораба има Северна Корея и в това няма никакви съмнение.

Припомняме, вчера международната група експерти излезе със заключение, че потъването на кораба „Чеонан" в Жълто море на 26 март тази година се дължи на торпедна атака от страна на Северна Корея. Доказателства за това бяха представени и в Съвета за сигурност на ООН.

В международната комисия, която разследва инцидента с военния кораб взеха участие експерти от Австралия, Великобритания, САЩ и Швеция. Единодушното им мнението е че причина за гибелта на кораба е севернокорейско торпедо.

Това беше неочаквано военно нападение от страна на Северна Корея. То стана през късната нощ, когато целия народ на Южна Корея почиваше", допълва Ли Мен Бак.

Президентът съобщава още, че в началото на следващата седмица, след сериозно обмисляне и съгласуване, страната му ще формира съответен отговор.
Очаква се Сеул да поиска от СС на ООН да се наложат много по-сериозни санкции на Северна Корея от съществуващите в момента, но официално да иска само дипломатически отговор на атаката.

Южнокорейските военни обаче изказват много по-резки и категорични мнения от гражданските власти. Министърът на отбраната заяви, че „Северът ще плати" за гибелта на моряците и потъването на кораба.

В Япония, откъдето започна азиатската обиколка на държавния секретар Хилъри Клинтън, тя предупреди Северна Корея да се въздържа от още провокации.
Япония и САЩ са постигнали съгласие а съгласуват действията си по отношение на Северна Корея.

До този момент Пхенян категорично отрича каквато и да е съпричастност към инцидента и заявява, че и той ще даде отговор на „безразсъдните и несправедливи действия с контрамерките на тотална и справедлива война".
Според Пхенян събраните доказателства са фрагменти с неизвестен произход.

Припомняме, към момента срещу Северна Корея са в сила международни санкции, наложени от ООН заради съмненията около ядрената и ракетната програма.
След като се оттегли от масата на преговорите и задейства отново реактора в Йон Бьон, Северна Корея извърши серия от военни изпитания на ракети с различен обсег на действие, както и ядрени опити.

Отделно на това няколко пъти бяха разменяни изстрели между Юга и Севера в районите по границата.

Санкциите, които и в момента са наложени допълнително утежняват и без това изключително лошото икономически състояние на Северна Корея. Само преди месеци от ООН отново предупредиха, че в страната настъпва зърнена криза и милиони са заплашени с глад.

Търсене на финансова помощ беше едно от основните предположения за мотив за пътуването на севернокорейския лидер Ким Чен Ир до Китай в началото на месеца.