България е сред няколко страни от Европейския съюз, от които е поискано да внесат допълнителни средства в европейския бюджет за 2014 година, съобщи „Блумбърг".

България, Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Латвия и Малта са сред държавите, които трябва да внесат между 6,5 милиона евро и 340 милиона евро, заяви източник от британското правителството.

Великобритания е най-губеща. От нея се искат 1,7 милиарда лири.

Доплащането се прави от 1995 година. Оттогава се извършва ежегоден преглед на икономическото представяне на страните членки на ЕС. Той показва, че Великобритания се справя по-добре, отколкото е прогнозирано преди. Елементи от сивата икономика - наркотици и проституция - също са били включени в калкулациите за първи път.

От ревизията губещи са Великобритания (1,67 млрд. лири допълнително); Холандия (506 милиона лири); Италия (268 милиона лири); Гърция (70 милиона лири) и Кипър (33 милиона лири). От печелившата страна са Франция, на която й се редуцират разходите с 801 милиона лири; Германия - 614 милиона лири; Дания - 253 милиона лири; Полша - 248 милиона лири и Австрия - 232 милиона лири.

Великобритания поиска извънредна среща на финансовите министри на ЕС, на която окончателно трябва да се реши за допълнителните вноски към бюджета на ЕС.

Парите в бюджета на ЕС идват от „собствени източници", които са свързани с митнически такси от внос от държави извън ЕС, налози върху захарта, данък добавена стойност и принос от всяка страна членка на база Брутен национален продукт (БНП).