Следващата седмица Министерство на здравеопазването ще излезе с възможни решения относно проблема с генериците за трансплантираните пациенти. Това става ясно от съобщение на здравното министерство.

Припомняме, вчера  представители на Националната асоциация на трансплантираните  обвиниха здравните власти у нас, че водената от тях политика е заплаха за живота и здравето на пациентите в България.

Те отново изразиха своето несъгласие с приемането на нова алинея към Наредбата за условията, правилата и критериите за включване, промени и/или изключване на лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък, която е в сила от януари миналата година.

По този начин доказали се в медицинската практика иновативни лекарствени препарати от групата на имуносупресорите се заменят с генерици без ясни доказателства за медицинска ефективност и безопасност, обясни  председателят на Националната асоциация на трансплантираните Боян Грънчаров.

По-рано днес заместник-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев  се е срещнал с представители на пациентските организации на трансплантираните. Той е подчертал, че в рамките на следващата седмица МЗ ще излезе с позиция за възможни решения с участието на НЗОК.

Стана ясно, че въпросът е обсъден с ръководството на Касата и през следващите дни предстои разглеждането му Комисията по цени и реимбурсиране, която е независим орган.

При всички случаи решението на проблема може да бъде намерено единствено в рамките на дискусия на професионалната общност с участието на националните консултанти и други водещи медицински специалисти. Тяхното мнение ще бъде определящо при кои медицински показания са приложими оригинални имуносупресори и при кои необходимият терапевтичен резултат може да бъде постигнат с генерици, подчерта  Вичев.

Представителите на пациентските организации изразиха подкрепа за предложението въпросът със замяната на имуносупресорите да бъде обсъден на експертно ниво и изразиха надежда, че решение ще бъде намерено в най-скоро време.