Цената на ремонта на родните МиГ-ове остава в тайна.

Министърът на отбраната Николай Ненчев и вицепремиерът и министър на националната отбрана на Полша Томаш Шемоняк официално подписаха спогодба за ремонта на нашите МиГ-29.

Полша може да предостави пълен обем от дейности за поддържане изправността и летателната готовност на самолетите МиГ-29. Освен това Полша може да осъществи модернизацията на самолетите на високотехнологично равнище спрямо изискванията на НАТО.

Очаква се съгласно споразумението до средата на 2016 Полша да ремонтира двигателите и агрегатите на 3 самолета, а до края на следващата година на още 3. Освен това страната ни получава гаранции от полската страна за качеството на извършения ремонт.

Министър Николай Ненчев изрази удовлетворение от постигнатото споразумение и проведените разговори. Днес правим една крачка, която ще има историческо значение за развитието на отношенията между двете страни, изтъкна той. Постигнало се съгласие по всеки от дискутираните въпроси. Поехме ангажимент да вървим заедно по пътя на по-тясна интеграция, както в ЕС, така и в НАТО, похвали се военният министър.

Томаш Шемоняк също отчете важността на днешния ден и постигнатото съгласие. Дава се много голяма възможност за сътрудничество между нашите страни, коментира той.

Шемоняк е доволен, че страната ни е посочила Полша за свой партньор за ремонта на самолетите МиГ-29. Това решение има голямо политическо значение, отчете той. Решихме нашето сътрудничество да стане по-тясно, коментира полският гост.

Самият Шемоняк отчете топлата атмосфера от днешната среща. Споразумението обаче трябва да бъде ратифицирано от Народното събрание. След това ще се уточняват ценовите параметри на услугата.

Неофициално се коментира, че Полша ще ремонтира самолетите с между 15-20 % по-евтино от Русия.

След изявленията на двамата министри нямаше възможност за въпроси от страна на медиите.