Кабинетът „Борисов 2" е бил спасен чрез механизмите на създаването на „ад хок" реформаторски мнозинства по конкретни теми. Това заяви във Велико Търново лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от БТА. Не сме поставяли и няма да поставяме като условие за подкрепата си сделка с господин Борисов, отсече Местан.

Припомняме, след гласуването в парламента на дълга, БСП обвини Бойко Борисов и Лютви Местан, че са се целунали, като целувката не била безплатна. Нейната цена била  16 млрд. лева. ДПС се бяха обявили категорично против взимането на новия заем, но в последния момент промениха решението си заявиха, че ще подкрепят ратификацията.

Местан днес припомни, че реформаторските мнозинства са спасили кабинета и след гласуването на плоския данък, на пенсионната реформа и накрая на дълга. „Ако не бяха минали и трите теми, вероятно днес ние щяхме да бъдем в режим на оставка на господин Бойко Борисов", посочи той.

Лидерът на ДПС смята, че механизмите за емитиране на дълг по времето на правителството на Пламен Орешарски и този на кабинета на Борисов са идентични, като разликата е в обема му.

В ДПС нямало драма защо партията е подкрепила дълга. Местан отбеляза, че след като са били „за" необходимостта да се емитира дълг, докато са били на власт, би трябвало да го подкрепят и когато не са на власт.

Местан призна, че казал, че е редно кабинетът да се замисли дали трябва да продължи политиката на безпринципни чистки и политически уволнения. Той обясни, че в случая ставало дума за политическа поръчка на Патриотичния фронт и на Реформаторския блок, която се изпълнява от кабинета.

Лидерът на ДПС е категоричен, че партията му ще продължи да заявява категоричното си несъгласие с политиката на репресии на кабинета „Борисов 2", както на министерско, така и на местно ниво.

Той прогнозира, че и занапред може да има драматични гласувания, които да разместят позициите на управляващите и опозицията в парламента. ДПС щяло да гласува съобразно политическата си идентичност, увери Лютви Местан.