Изключително загадъчен бе лидерът на ГЕРБ Борисов в Ямбол по време на национална кръгла маса, посветена на проблемите в горския сектор.

Ще дойде ден, в който на една заместник-министърка ще й се наложи да обяснява какво е 19 и 45, енигматично заяви бившият премиер, без да уточнява коя е зам.-министърката, но най-вероятно става въпрос за заместничката на земеделския министър Греков Валентина Маринова.

На мен това ми говори много. Аз и всички в тази зала знаем за какво става дума, но ще дойде ден, в който ще ги питат и ще трябва да обясняват, подсили мистерията Борисов.

19 и 45 не е година, нито е час, подаде той все пак жокер на незнаещите.

Може би много хора се чудят какво е, но аз знам какво е и ще дойде време всички да разберат, продължи загадъчно Борисов.

Той все пак не се сдържа и осветли, че 19 е дата и шестте горски шефове знаят какво трябва да направят на 19-то число, знаят и колко да донесат.

Тази зам.-министърка вече може да каже какво е 19 и 45 и да спи спокойно, защото ние всички знаем, но ще дойде ден, когато и разследващите органи ще разберат, предупреди Бойко Борисов.

По-късно той поднесе още малко информация по загадката, докато обясняваше, че нито едно правителство не е направило толкова за горския сектор, колкото кабинета на ГЕРБ.

Ние направихме заплатите в горското от 600 - 700 лева, на 1200 лева средна заплата, за да не крадат и да не си затварят очите горските. Купихме им нова техника, нови дрехи, за да хващат незаконната сеч, припомни председателят на ГЕРБ.

Той посочи, че сега има стопанства, в които заплатите дори се бавят. „Взеха ви парите и ви сложиха дата 19-ти, и всички си мълчите. Защо", продължи с въпросите си той.

По думите му, печалбите на държавните горски стопанства при управлението на ГЕРБ били увеличени значително, а сега при управлението на БСП, ДПС и Атака печалбата е паднала два пъти.

Освен, че намалили печалбите, управляващите премахнали и държавната горска стража, отбеляза бившият премиер.
Защо я премахнаха, за да могат да крадат по-лесно ли? Оставихме им 35 милиона лева за горски пътища, просеки и водоеми, за да не секат горите от края, и да има пътища при пожари и за санитарни сечи. Взеха тези пари и ги похарчиха за други работи", недоволства Борисов.