Жителите на Приморско се вдигат на бунт. Те възнамеряват да блокират пътя Бургас - Царево, съобщават от Национална асоциация „Българско Черноморие". Жителите в община Разлог също са изправени на нокти. Хората в двете общини са разбунтувани заради проектите за развитие на защитена зона „Ропотамо", община Приморско и защитена зона „Круше", община Разлог.

Местните в Приморско не са съгласни с проектите за развитие на защитената зона "Ропотамо", които щели да блокират развитието на общината и ще доведат до демографски срив.

В отвореното писмо до медиите се посочва, че община Приморско има 7 защитени зони и 8 защитени територии. Близо 70% от територията на общината (в голямата си част наследствени, частни земи) е покрита със защитени зони и територии.

Хората от Приморско, подкрепени от Национална асоциация „Българско Черноморие", организират протест утре, 28 май, от 10.00 часа. В 10.45 часа те ще блокират пътя Бургас-Царево.

Привърженици и членове на асоциацията съобщават, че протести се готвят и в община Разлог. Местният парламент и ръководството на общината са приели и възложили изработване на проекти за обходен път, кратък път до туристически зона Кулиното, велоалея и електрическо влакче. Въпросните екопроекти не били одобрени от Министерството на околната среда и водите. Местните са категорични, че по този начин не се дава възможност на общината да реализира екологичните си проекти.