Синята Коалиция отказа на левицата да участва в консултации за вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Мотивите за отказа бяха разпространени в кулоарите на парламента.

В тях се посочва, че Синята Коалиция и БСП имат дълбоки и принципни различния по отношение на управлението, а също и че Коалиция за България и ДПС не са разумна алтернатива на сегашното управление.

Според официалното съобщение на сините вотът на недоверие цели политическа криза и предсрочни избори, което е вредно за страната в условията на криза.

Лидерът на СДС Мартин Димитров каза в кулоарите, че БСП нямат морално право да искат вот на недоверие, тъй като са част от изключително неуспешно и корупционно управление, довело България до тежка криза.

С тях на една маса по никакъв повод няма да сядаме, категоричен е Димитров.

Той каза, че не се интересува какви са мотивите на искания вот на недоверие.

Ние имаме собствена позиция и свои критични бележки за управлението, каза Димитров и добави: „Продължаваме да настояваме за фискален борд в България."

По думите на Мартин Димитров вотът на недоверие е затова Станишев и Доган пак да се срещнат и да се видят, че не са се виждали от доста време.

Припомняме, стана ясно и че БСП няма да подкрепи предложенията на ГЕРБ за изборен кодекс, защото не вярва, че мнозинството ще гарантира справедлив и прозрачен изборен процес.

БСП са и против промените в правилника за дейността на Народното събрание и специално в частта за парламентарния контрол.