Президентът на Китай Си Цзинпин каза на Европа, че Пекин е против намеса във вътрешните работи на други страни, но отказа пряко да критикува Русия за присъединяването на Крим, съобщава Ройтерс.

Си увери европейските лидери, че Китай е техен близък съюзник, ангажиран към мира и просперитета на континента.

Завършвайки европейския си тур с лекция в университет в белгийския град Брюж, китайският лидер заяви, че той разглежда отношенията между Китай и ЕС като приоритет за Пекин.

Той поясни, че докато споменът от чужда инвазия никога няма да бъде забравен от китайския народ, „аз съм дошъл в Европа да изградя мост по Евразийския континент".

Речта на Си, на която присъстваха белгийският крал и премиер, бе единственото му публично обръщение по време на тридневната визита в Белгия.

В неделя и понеделник китайският държавен глава посети институциите на ЕС в Брюксел, което за първи път се осъществява от китайски ръководител на държавата.

Китай следва политика на мир. Китай е ангажиран за ненамеса в други страни", подчерта той.

Президентът на Китай използва речта да повтори желанието на Пекин за сключване на споразумение за свободна търговия с ЕС, но някои европейски страни са против заради китайската политика за подпомагане на държавни компании да доминират на чуждия пазар.

Европа е най-важният търговски партньор на Китай, докато за ЕС Китай е вторият след САЩ. Търговският обмен между ЕС и Китай се е удвоил от 2003 година до повече от 1 милиард евро на ден. Но Брюксел и Пекин имат серия от спорове - за стоманата, виното и соларните панели.

Китай и европейците може да изглеждат, че географски са далеч един от друг, но ние сме в същото време и същото пространство. Трябва да изградим мост на растеж и просперитет...и активно да проучим възможността за свободна зона за търговия", допълни Си Цзинпин.