Ексенергийният министър и бивш лидер на БСП-София Румен Овчаров отправи остри критики към някои от кандидатите за председател на БСП.

Той присъства на среща с червения актив, на който Мая Манолова представи платформата си за управление на столетницата.

Овчаров взе думата, за да сподели, че не приема като автентична анти турската реторика от хора, които пряко участвали с ДПС в разпределянето на властта. Той дори не си спести да назове имената на Михаил Миков и Димитър Дъбов. Това бяха двамата извън Сергей Станишев, които пряко участваха при формирането на правителството, категоричен бе Румен Овчаров.

Промяната в партията започна, искаме или не искаме, първата крачка е направена, подчерта той.

Социалистът пряко обвини Сергей Станишев в опити да разубеди кандидатите за лидер. Всеки, който излизаше от кабинета му, обявяваше кандидатурата си, обясни Румен Овчаров.

Няма как Михаил Миков да бъде носител на промяната, подчерта той. Ексенергийният министър атакува и друг фаворит - Драгомир Стойнев, обявявайки го за „креатура на икономическите зависимости на БСП". Той е лесна плячка, смята Овчаров и добави, че няма по-провален сектор от енергетиката.

Тези двамата със сигурност не са промяната, която искаме, заяви Румен Овчаров.

Според него червените няма да сгрешат, ако застанат зад Мая Манолова. Кукловодите, които стоят зад сцената вече си разпределят пионките, предупреди той. За пример посочи, че депутатът Димитър Дъбов се е договорил с Георги Гергов и няма да е водач на листата в Шумен, а в Пловдив.

Бившият министър на спорта Весела Лечева също предупреди за готвен сценарий за Конгреса - да се избере удобният лидер. Тя призова още утре на пленума да се предотврати този сценарий.

Лечева призна консенсусните качества на парламентарния шеф Миков, но пък го „атакува" за състоянието на видинската организация на БСП. Започнахме да се страхуваме да казваме нещата с истинските им имена, категорична бе Лечева. Дано сценарият бъде променен, пожела си тя.