Д-р Дечо Дечев е освободен от съвета на директорите на УМБАЛ „Св. Иван Рилски". Протоколът за освобождаването е подписан от министър Петър Москов вчера, 23 април 2015 година.

Решението е част от започналата процедура по сливане на УМБАЛ „Св. Иван Рилски" и УМБАЛ „Александровска", което цели оптимизация на административното управление на новата структура, се посочва в съобщението на Министерството на земеделието.

Припомняме, доктор Дечо Дечев ръководеше болница "Св. Иван Рилски" и участва в Асоциацията на университетските болници, която беше сред най-острите критици на подписаната нова методика за изплащане на парите на болниците от НЗОК, както и подготвяната от министерството реформа в здравеопазването.

За БНР д-р Дечев заяви, че според него освобождаването му от поста има личен мотив и няма връзка с процеса на сливане на болници.

Дечо Дечев заяви още, че в момента е в годишен платен отпуск и не е бил информиран за отстраняването си.

Дечев посочи още, че самата идея за сливане на болниците е необоснована, тъй като не е рентабилно. Само в поселдинте месеци в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" са направени инвестиции за 3 млн. лв. при дадена зелена светлина от Министерството. При едно сливане тези инвестиции биха се обезсмислили, посочи той.

Въпреки това Дечев обясни, че част от трудовия му договор с министерството е, че еднолично принципалът има право да ме освободи, без да дава каквито и да е обяснения. "Така че всичко е в рамките на закона", каза Дечо Дечев.

От МЗ добавят още, че успоредно се осъществява и сливането на Детската онкохематология с болница „Царица Йоана - ИСУЛ".

В момента МЗ анализира всички възможности за оптимизиране на административните апарати. Навсякъде, където може да се намали административната тежест от управлението на болници - това ще бъде направено.