Американските авиопревозвачи „Делта еърлайнс" и „Юнайтед еърлайнс" са преустановили всичките си полети до Израел, както и всички свои дейности на летище „Бен Гурион" в Тел Авив.

В изявление на "Делта еърлайнс" се казва, че причина за това е „гарантирането на сигурността и безопасността на нашите клиенти и служители".

„Делта" обявиха още, че полет от Ню Йорк за Тел Авив е бил отклонен към Париж, след като израелската полиция потвърди, че ракета е паднала близо до летище "Бен Гурион".

Този ход идва на фона на засилените мерки за сигурност и контрол над полетите в или над зони, където има конфликти, отбелязва БиБиСи.

И двете американски авиокомпании заявиха, че са консултирали решението си с американската Федерална авиационна администрация.

"Ние работим с представители на правителството, за да гарантираме безопасността на нашите клиенти и служители и ще продължим да оценяваме ситуацията", се казва в изявлението на авиопревозвачите.

Решението за спирането на полетите до Тел Авив идва по-малко от седмица, след като Израел започна сухопътна операция в Газа, както и след като авиокомпаниите по света преразглеждат маршрутите на своите полети над зоните на конфликти след свалянето на малайзийския самолет в Източна Украйна.