Руската армия е прехвърлила артилерийски звена, управлявани от руски войници, на украинска територия през последните дни и ги използва за обстрелване на украинските сили, обяви официален представител от НАТО, пише „Ню Йорк Таймс".

Последните действия на Русия представляват значително разширяване на ролята на Кремъл в украинската криза. Информацията е изнесена на фона на пристигащите без позволението на Киев руски камиони с хуманитарна помощ в Луганск.

От средата на август НАТО получава голямо количество информация за пряка намеса на руски сили, „включително руски военновъздушни, противовъздушни и специални сили в Източна Украйна", каза говорител на НАТО.

Той добави, че Русия подкрепя сепаратистите с артилерия от границата и на територията на Украйна.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН ще се събере тази вечер на извънредно заседание заради влизането на руската колона с хуманитарна помощ в Източна Украйна.

По-рано руският президент Владимир Путин е заявил в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, че е решил да изпрати хуманитарен конвой в Украйна, защото не може повече да чака. Според Кремъл президентът Путин е изразил „сериозно притеснение" относно военната ескалация в Източна Украйна. Той е казал на Меркел, че е „неприемливо" допълнително отлагане на помощта.

Заместник външният министър на Русия Сергей Рябков каза, че Москва не е нарушила международното право с конвоя в Украйна.

Действаме в пълно съответствие с нормите на международното право. Ние не можем да приемем и няма да приемем катастрофалната ситуация, при която хората живеят в Югоизточна Украйна", подчерта той.

НАТО и ЕС критикуваха действията на Русия с конвоя. Пентагонът призова незабавно руските камиони да напуснат територията на Украйна заради „неоторизирано навлизане" на чужда територия.