Народното събрание да наложи мораториум върху всякакви разпоредителни сделки, свързани с незастроени имоти на територията на район "Люлин", както и на всички производства по одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешителни за строеж в този район.

За това настояват инициативните комитети на живеещите в софийския квартал, информира БНР.

Гражданите искат мораториумът да действа, докато бъдат приети всички подробни устройствени планове на десетте микрорайона. В същото време те настояват и парламентът да сформира анкетна комисия, която да се занимава с разследване на актове и действия, увредили територията на "Люлин", за да може незаконните постройки да бъдат премахнати.

Живеещите в „Люлин" отправиха искане и към Министерския съвет да приеме разработената от Движение за инициативи и акции "Люлин - отговорност на гражданите" Стратегия за урбанизиране и развитие на "Люлин" до 2020 година "Район "Люлин" - район за столичани". Изпратено е официално писмо до председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, главния прокурор Борис Велчев, председателя на ВАС Георги Колев, столичния кмет Йорданка Фандъкова и омбудсмана Константин Пенчев.

Според архитект Пламен Хетемов от инициативния комитет подробните устройствени планове, които се изработват за всеки един от десетте микрорайона на "Люлин", имат за цел признаване на незаконното строителство на територията на квартала.

Той отбеляза, че през последните години незаконното строителство не е спряло, въпреки всички съществуващи разпоредби.