Ден, след като в интернет се появи снимка с цигани, които се гаврят с български исторически личности, във Фейсбук разпространиха още една снимка, този път на българин, който видимо се забавлява с портрета на светеца Софроний Врачански.

Ето и текста под снимката:

„Ето още един изрод, който се гаври с портрет на Велик Българин. Този е Българин и е от Созопол. За него също са уведомени всички от които зависи, да бъдат взети някакви мерки."

Припомняме, в интернет бе разпространена скандална снимка, на която лица от ромски произход се гаврят с националните ни герои. Малко след това от партия Атака поискаха разпознаване на лицата. След като бяха идентифицирани, председателят на националистите Волен Сидеров изпрати сигнал до главния прокурор, сезиращ го за поредното кощунство с националната ни памет.

От ВМРО също изпратиха писмо, само че до министъра на образованието Сергей Игнатов, в което се настоява за спешна информация как и защо е позволена случката. Войводите искат и незабавна проверка и информация от вътрешния министър за предприетите действия.

Междувременно председателят на партията Красимир Каракачанов коментира случилото се в сутрешния блок на НОВА телевизия.

Аз мисля, че трябва да говорим за липса на елементарно образование и възпитание. Ако нищо не се промени в нашата образователна система и нашето отношение към България, това ще се повтори отново, категоричен е той. По думите му нашата образователна система не е наясно със себе си.

„Нямаме еднакъв режим на закона", коментира шефа на войводите.
Вследствие на това циганската общност се дезинтегрира от обществото, алармира той.

Каракачанов припомни и същинската идея за марша срещу циганската безнаказаност, проведен от националистите вчера в столицата. Целта, по думите на председателя, е българските политици да се замислят по всички въпроси, касаещи циганите и да се изработи нова схема.

Той акцентира на многобройните, незаконни цигански гета, на увеличаващата се циганска престъпност.
Знаете много добре, политиците използват циганите по време на изборите, за да им купуват евтино гласовете, предупреди той.