Детска глъч, игри и песни огласиха президентската институция по време на празник, посветен на многодетните семейства. Малчугани използваха червените килими за импровизиран спринт, „по-мързеливите" пък си почиваха на удобните меки фотьойли.

Под 5 % са българите, които решават да имат по 3 и повече деца. Типичната форма на семейство у нас е с едно или две деца", заяви президентът Росен Плевнелиев, който връчи наградата „Голямото семейство на 2014".

Кампанията, чиято цел е да подкрепи и популяризира положителните примери на многодетните семейства у нас, се провежда под егидата на държавния глава. Победителите тази година бяха излъчени измежду близо 50 семейства с общо 178 деца, които се включиха в кампанията.

Скъпи деца, скъпи приятели, добре дошли в президентството, така се обърна държавният глава към децата на многодетни семейства. Той подчерта, че целта на кампанията е да акцентира върху проблемите на раждаемостта и на отговорното родителство.
Необходимо е всеки ден да си припомняме, че децата са най-голямото съкровище - на семейството, на тати и мама, но и на обществото като цяло, каза Плевнелиев.

Той поздрави семействата, които въпреки кризата са направи достоен избор да имат повече деца. Мога само да засвидетелствам дълбоко уважение към всеки един от вас, подчерта президентът. Вие доказвате, че е възможно българското семейство да има повече от 2 деца, че тези деца могат да се отглеждат отговорно и да се възпитават и обучават така, че да се разгърне техният потенциал, допълни той.

Държавният глава е доволен, че се увеличават многодетните семейства у нас, като той акцентира, че самият той е баща на 3 момчета. Искам да ви кажа, че брат ми има 5 деца, похвали се Росен Плевнелиев. Аз съм част от вас, причислявам се към вас, каза още президентът.



Трябва и у нас да се прилагат различни европейски модели за подкрепа на многодетните семейства като гъвкаво работно време. Нека ежедневно полагаме грижи на всички нива в държавата, нека покажем своята всеотдайност, подкрепа, човечност, призова още той.

Семейство Найденови от София стана големият „победител" в конкурса с четирите си деца две, от които близначета. Те получиха статуетка и грамота, а останалите грамота и плакет.

Когато решиш да имаш дете, ти поставяш себе си на втори план и детето става твоето време и твоя живот, сподели Елена Найденова. Това, което тя иска, е повече време, което да прекарва с децата си.
Таткото Росен Найденов пък е доволен, че все пак му остава време да бъде с жена си, тъй като децата са били самодостатъчни и оставяли свободно време за родителите си.
Каката Магдалена се чувства добре в голямо семейство, защото винаги има с кого да споделя преживяванията си и с кого да си играе. Когато си тъжен, винаги идват и те прегръщат и ти дават кураж да се изправиш пак, сподели тя.
В игрите обикновено и разправии, но това е, защото се обичат.
Виктор пък вижда ползите от това да си в голямо семейство във вниманието на медиите. Попитан каква е ползата да живееш в такова голямо семейство, той отговори: „Интервюират ме".
Но всичките 4-ма - Магдалена, Кристиян, Вероника и Виктор са категорични, че мама и тати ги слушат.