Френският президент Франсоа Оланд обяви, че лявоцентристки лидери на страни от ЕС подкрепят предизвикалата спорове кандидатура на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия, пише "EUBusiness".

След разговори в Париж с други осем европейски леви лидери в навечерието на срещата на върха на ЕС през следващата седмица, Оланд заяви, че те подкрепят Юнкер да поеме председателството на изпълнителния орган на ЕС в Брюксел.

Оланд се срещна с министър-председателя на Италия Матео Ренци, както и с лидерите на Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Малта, Румъния и Словакия.

Ходът за поста да бъде номиниран Юнкер, който е дългогодишен премиер на Люксембург и шеф на Еврогрупата, породи най-острия спор, на който Европа е била свидетел от времето на пиковите моменти на европейската криза.

Скандалът около Юнкер вероятно ще доминира двудневната среща на върха на 28-те лидери на ЕС, която започва в четвъртък и на която британският премиер Дейвид Камерън обеща да се бори „до край" срещу назначаването на Юнкер.

Британският лидер гледа на Юнкер като на федералист, който няма да приеме реформите на ЕС, които Лондон смята за необходими.

На среща на дясноцентристки лидери на страни от ЕС в Швеция по-рано този месец някои от тях подчертаха, че са срещу кандидатурата на Юнкер, въпреки че германският канцлер Ангела Меркел го подкрепи, заедно с Европейската народна партия, която има най-голямата група в новоизбрания Европейски парламент.

Припомняме, че Жан-Клод Юнкер беше "дясна" номинация за председател на ЕК, като главен негов опонент за поста е Мартин Шулц, който е "лява" номинация.