Софийска градска прокуратура e образувала досъдебно производство срещу виновните длъжностни лица от „ПФК ЦСКА" АД - Александър Томов и Александър Гарибов.

Разследването е за престъпление по чл. 203 ал. 1 вр. чл. 201 от НК, а именно, че през 2007 г. са присвоили чужди пари от „ПФК ЦСКА" АД, около 5 000 000 евро, собственост на „Кремиковци" АД, поверени им да ги управляват.

Длъжностното присвояване е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.
Ако двамата бъдат осъдени ги очакват от 10 до 20 години затвор.

Разследването е възложено на Национална следствена служба, съобщават от Върховна прокуратура.

В най-скоро време - около 10 дни, се очаква Томов да бъде разпитан, като е възможно това да стане още утре, уточни за news.bg градският прокурор Николай Кокинов (на първата снимка).
 
Той добави, че образуваното досъдебно производство е в резултат на приключилата днес проверка на ДАНС.

Кокинов каза още, че трима следователи от Националната следствена служба работят върху случая и изрази недоумението си защо в съобщението на ВКП (вж по-горе) е употребена квалификацията "виновните длъжностни лица".

Междувременно зам.-градският прокурор Роман Василев (с тогата) и шефът на спецпрокурорското звено Божидар Джамбазов също обявиха, че започнатото разследване е за присвояване на 5 милиона евро.

Установихме, че има достатъчно данни от постъпилите материали от ДАНС, за да се образува досъдебното производство, заявиха двамата обвинители.

Роман Василев каза, че начинът на присвояване на въпросните 5 милиона евро е по сложни трансферни договори, по сложна схема на трансфериране на парични суми, като направените трансфери обхващат доста контрагенти и на този етап подробности не могат да се дадат.

Става въпрос за трансфер не на футболисти, а на парични трансфери, става дума за сложни договорни отношения между различни страни и има връзка между ЦСКА и „Кремиковци", обясни Божидар Джамбазов.

Установена е връзка между средствата, с които са извършени сделките, футболен клуб ЦСКА и източването на „Кремиковци".

По случая с въглищата от Държавния резерв, складирани в „Кремиковци",  представителите на прокуратурата прогнозираха, че може да има повдигане на обвинения най-малко срещу едно лице - чужденец.

17.30 часа, Гранд хотел София, пресконференция на Александър Томов
Час, след като станаха ясни действията на прокуратурата, Александър Томов определи случилото се като някакъв абсурд и категорично заяви, че нито пряко, нито косвено не е присвоявал нито лев от ЦСКА.

Той поясни, че сумите, за които става дума, били отпуснати по кредит, за който се говори от миналата година. Този кредит е от една от фирмите на Прамод Митал - „Фин Металс Холдинг" и е отпуснат в полза на ЦСКА през банка, като парите са използвани изключително за ЦСКА.

Една част от сумата е използвана за заплащане на транзакцията между предишния и новия собственик, каза Томов и добави, че не знае за нищо друго, което би могло да бъде получено в лична полза или в полза на трети лица.

Аз съм абсолютно почтен, нормален човек - почтен и честен и ще го докажа не само на света, ще го докажа на Вселената 

За мен това е като гръм от ясно небе", каза Томов е предположи, че това е една планирана акция.

Аз съм абсолютно почтен, нормален човек - почтен и честен и ще го докажа не само на света, ще го докажа на Вселената", заяви още той.
Томов каза също, че не вижда защо и Александър Гарибов трябва да бъде обвинен в длъжностно присвояване.

Всичко, което е правено, лесно може да се провери", посочи още Александър Томов и обясни, че цялата документация е представена на компетентните органи.

Той изрази готовност да сътрудничи.  „Няма как по никакъв начин да се докаже, че аз пряко или косвено съм присвоявал", заяви Томов и добави, че е убеден, че ще докаже невинността си.
„Ще се докаже, че няма отклоняване на средства. Не е възможно да са изтекли някъде настрани или в нечий джоб", заяви той.

ЦСКА е с много опростено счетоводство и всичко, което е влизало и излизало е прозрачно, изтъкна Томов.

Той каза, че клубът и преди е бил финансирана чрез кредит и че много други клубове се финансират по същия начин.
„Не виждам нищо незаконно, или нерегулярно в това", каза Томов.

Той съобщи, че откакто е президент на клуба нито една акция не е прехвърляна някъде.
Имало е желание за една акция, но не се е състояло. Акциите на клуба в момента 100% са в пакет и са компактни", каза още Томов.

Обяснението по думите му за хвърлените подозрения върху него от прокуратурата е в това, че са плащани суми по трансфери за нови футболисти и че е имало плащане към фирма, но за всичко е имало договори.
Няма плащане извън договор, категоричен бе Томов.

Имало е договор между банката и ЦСКА за отпускане на кредит, имало е и депозит със запис, че може да се ползва от ЦСКА от „Фин Металс Холдинг", поясни той.

Александър Томов уточни, че това е станало - по негови спомени - през лятото на 2007 година и че парите са ползвани съобразно нуждите на клуба.

„Това е помощта на инвеститора за финансиране на клуба", каза Томов и допълни, че не разбира как това може да се интерпретира като присвояване в нечий джоб.

За „Кремиковци" Томов прогнозира, че ще оцелее. За комбината по думите му, трябва голям играч и дали „Арселор Митал", дали Константин Жеваго или друг, според Александър Томов сделка ще има, тъй като и двамата кандидат купувачи са много сериозни. Т

Томов отправи препоръки, че в комбината трябва да бъдат влети в екология незабавно 25 - 30 милиона евро.

По темата с въглищата от Държавния резерв на територията на „Кремиковци" Томов потвърди, че тези въглища са взети поради недовозване през зимата на 2007 г.
С изключение на тези въглища, всичко друго си е на мястото и знам, че ръководството на „Кремиковци" е обещало да си ги възстановят.