Асоциация „Прозрачност без граници" напуска обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Това обяви на пресконференция Калин Савов. Той обясни, че са участвали във всички заседания на обществения съвет, проведени до момента.

Общественият съвет следи всяко действие на ЦИК, убедена Манолова
Още...

По думите на Савов организацията е направила редица предложения относно едностранното установяване на правилата на обществения съвет от страна на ЦИК, проблемите с обученията на РИК-овете, както и тези, свързани с непрозрачната процедура за избор на доставчик на експерименталното машинно гласуване.

Асоциация „Прозрачност без граници", като част от обществения съвет, не получи адекватен отговор на нито едно от тези предложения, подчерта Калин Савов. Според него във взаимодействието между ЦИК и обществения съвет ясно се е очертала липсата на обратна връзка, липсата на възможност за консултиране на проекти на решения на ЦИК.

Липсата на ефективен механизъм за взаимодействие и координация между ЦИК и обществения съвет не позволи пълноценно включване на професионалния капацитет и опит на членуващите граждански организации в подпомагане на подготовката на изборите за ЕП, подчерта Калин Савов.

От Асоциация „Прозрачност без граници" обвиняват ЦИК в непрозрачност. Само 11 протокола от заседания на ЦИК са качени на сайта й. 13 % от решенията на ЦИК са за поправка на нейни собствени решения, обясни още Калин Савов.

ЦИК не работи с обществения съвет, категоричен е той. Затова и асоциацията напуска съвета.