Служба за канонизация на жертвите на баташкото клане отслужи в храма Александър Невски Патриархът на българската православна църква Максим.

На церемонията дойдоха хиляди хора, дойдоха и президентът Георги Първанов, и председателят на парламента Цецка Цачева.

На влизане в катедралата Цачева каза, че сме длъжни да отдадем заслуженото към онези мъченици за вярата и свободата на България.

По въпроса дали смята, че канонизирането е закъсняло тя каза, че това са църковни дела, в които светската власт няма как да се намесва, но когато вече е факт, представителите на държавните институции са длъжни да бъдат редом с представителите на Светия синод.
Запитана ако имаше възможност, кого би предложила за канонизиране Цачева каза, че е убедена, че в нашата в история има много светли имена, достойни българи, които са работили за род, за родина и вяра.

Не съм се замисляла по въпроса. Има много мъченици на вярата, ще има и занапред такива", добави Цачева.

Малко след нея в храма дойде президентът Георги Първанов, който навлизане бе запитан кого би предложил за канонизиране: "Със сигурност бих приел това, което е предложил Светият синод. Мисля, че от баташките мъченици по-добър избор не може да има."

На канонизацията дойде и 91-годишната жена от Батак - Невена Несторова, която разказа, че се е почувствала задължена да бъда на церемонията.

Тя разказа, че е чувала от баба си, че когато турчин срещне момиче с обеци „направо й отрязвал ушото, заедно с пендара".

„Баба ми ми е казвала, че по време на клането е била млада невяста и след това е родила 8 деца."

На въпроса как се е спасила Невена Несторова разказа, че са избягали в местността Цигов чарк.

Канонизираните днес за светци българи, убити през 1876 г. в храма в Батак и в Новоселския манастир "Света Троица" в Априлци, ще бъдат почитани като Събор на Баташките мъченици - на 17 май, и Събор на новомъчениците от Ново село - на 9 май.