Световни лидери и официални лица осъдиха убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов.

Политически мотиви или атака на ислямисти зад убийството на Немцов
Още...

Припомняме, Немцов беше разстрелян в центъра на Москва снощи. Той е бил убит с няколко изстрела в гърба. На мястото на разстрела са намерени шест гилзи. Поне четири куршума са попаднали в тялото на руския опозиционер. Убийството е извършено в 23,40 часа на Москворецки мост в центъра на руската столица. Следователи работят по всички версии на престъплението. Асистентка на Немцов съобщи, че в продължение на месеци той е получавал заплахи в социалните мрежи.

Руският президент Владимир Путин е наредил на ръководителите на Следствената комисия, МВР и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група за разследване на убийството на политика. Той смята, че убийството е поръчково и носи изключително провокативен характер.

В изявление на българския външен министър се посочва, че страната ни остро осъжда убийството на видния руски опозиционен лидер и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов. Дипломат номер 1 заявява, че българската държава очаква, че руските власти ще проведат независимо разследване и извършителите на този престъпен акт ще бъдат привлечени под отговорност.

Даниел Митов изразява искрени съболезнования на семейството и близките на загиналия.

Френският президент Франсоа Оланд осъди убийството на Немцов, съобщава ТАСС. „Това  е отвратително убийство", се казва в изявление на Елисейския дворец. „Немцов беше смел и неуморим защитник на демокрацията и борец срещу корупцията", посочва още Оланд.

Бившият световен шампион по шах Гари Каспаров, който е отявлен критик на Кремъл, написа във „Фейсбук", че „четири пъти е застрелян, по веднъж за всяко дете, което е изоставил. Човек с качествата на Борис вече не можеше да се приспособи в Русия на Путин". Според него Немцов е вярвал в по-добра Русия.

„Отвъд въображението е, че може такъв лидер на опозицията да бъде застрелян до стените на Кремъл. Има само една версия: той беше застрелян само заради това, че казваше истината", заяви от своя страна Михаил Касянов, опозиционер лидер и бивш премиер при Путин.

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов призова да не се избързва със заключенията.

Горбачов вижда в убийството опит за дестабилизиране на Русия. „Убийството на Борис Немцов е опит за усложняване на ситуацията в страната, дори дестабилизиране чрез покачване на напрежението между правителството и опозицията. Трудно е да се каже кой го е направил, нека не достигаме до заключения сега и да дадем възможност на разследващите да си свършат работата", заяви Горбачов.

Той не изключва убиецът да се опитва да насърчи някои хора да призоват властите да въведат извънредно положение, което само ще влоши трудната ситуация.

Опозиционната фигура Ксения Собчак изтъкна, че Немцов е подготвял доклад за присъствието на руски войници в Украйна.

По-рано американският президент Барак Обама също осъди разстрела, като го определи като брутално и злостно.

„Ние призоваваме руското правителство да проведе неотложно, безпристрастно и прозрачно разследване и да направи така, че виновните да бъдат привлечени към отговорност. Немцов се бореше за гражданските права на всички руснаци", се казва в съобщение на американския президент Барак Обама.

От своя страна държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че е бил шокиран и огорчен от вестта за бруталното убийство на бившия руски вицепремиер Борис Немцов. Според Кери убитият политик е посветил живота си на каузата за по-демократична, преуспяваща и отворена Русия, както и укрепването на отношенията между Русия, нейните съседи и партньори, включително и САЩ.

Кери допълва, че САЩ призовават руските власти да действат бързо, за да намерят и предадат виновниците на правосъдието. „Нашите мисли са с руския народ, семейството и приятелите на Немцов", посочва още Джон Кери.

Официален представител на външното министерство на Великобритания заявява, че страната осъжда извършения престъпен акт. Той подчертава, че тези, които са отговорни за убийството, трябва да бъдат изправени пред правосъдието. Великобритания ще следи ситуацията от близо, посочва още представителят на британското външно министерство.

Германският канцлер Ангела Меркел „е шокирана от подлото убийство" на Борис Немцов. Това обяви нейният говорител, цитиран от световните медии. Меркел призова руския президент Владимир Путин да гарантира, че убийството ще бъде разследвано и извършителите ще се изправят пред съда. Тя приветства куража, с който бившият вицепремиер нееднократно критикувал политиката на правителството.

Германският президент Йоахим Гаук заяви, че също е шокиран от разстрела и изрази дълбокия си респект от личността на убития. По думите му, смъртта на Немцов е огромна загуба за руския обществен живот и политически дискусии. Той се надява властите в Москва да проведат бързо разследване.

За същото призовава и британският премиер Дейвид Камерън, като поднася и съболезнования на близките на загиналия.

Реакция дойде и от Израел. Министърът на външните работи Авигдор Либерман изрази съболезнования на семейството и приятелите на Борис Немцов. Той определи убийството като трагедия и голяма загуба. Според него Немцов бил изключителен политик, искрен и талантлив човек.

Междувременно московчани носят цветя и палят свещи на мястото на убийството. Въпреки ръмящия дъжд мнозина носят цветя, предимно червени и бели рози и карамфили.

Борис Немцов ще бъде погребан в Русия, съобщава негов близък приятел.