На фона на безпокойството от победа на десницата на парламентарните избори в България, българските граждани от турски произход са насърчавани да дадат гласа за партията на турското малцинство Движение за права и свободи (ДПС), пише турският вестник "Хюриет" в материал, поместен в електронното му издание.

Турският ежедневник отбелязва, че се очаква дясноцентристката опозиция да победи управляващата Българска социалистическа партия.

ДПС, която има широка подкрепа сред етническите турци, засили кампанията си в Турция, за да насърчи турците с двойно гражданство да участват в изборите, пише изданието.

Билoбордове в големите градове като Истанбул, Анкара, Бурса и Измир, призоваващи българските граждани от турски произход да отидат в неделя до избирателните урни, пренесоха предизборната атмосфера от България в Турция, отбелязва "Хюриет" и допълва, че представителството на ДПС в Турция е подготвило билбордовете и на български, и на турски език.

Освен това отбелязва, че за пръв път в кампанията си в Турция ДПС използва билбордове.
Десет процента от населението на България са етнически турци. В Турция живеят приблизително 120 хиляди души, които са потенциални гласоподаватели на българските избори, уточнява "Хюриет".

Вестникът цитира представителя на ДПС в Турция Енвер Хатипоглу, че неговата партия се опитва да достигне чрез билбордовете до всички турци, които имат право на вот в България.

"Използваме тези билбордове в Бурса и Истанбул, защото хората живеят на много отделни места, и ние искаме всички те да отидат до секциите, тъй като тази година резултатите от изборите може да се окажат по-критични", цитира "Хюриет" мнението на Хатипоглу.

Гьозде Кълъджашун - експерт по балканските въпроси от Турския център за международни отношения и стратегически анализи (Тюрксам), обяснява, че изборите са критично важни и за за Европа, и за турското малцинство в България.

"Засилването на расизма ще има отражение върху тези избори", прогнозира г-жа Кълъджашун, имайки предвид "расистката пропаганда на АТАКА", осигурила й според нея 8 процента от гласовете на предходните избори.

ДПС избягва да се представя като малцинствена партия, отбелязва "Хюриет". Въпреки че е критикувана от турското малцинство в България, че не прави достатъчно за него, експерти смятат, че партията все пак ще получи гласовете на етническите турци, пише турският вестник.