Шефът на Пентагона Чък Хейгъл нарече „много ясен сигнал за Иран" предстоящите мащабни доставки на оръжие за страни от региона на Близкия Изток.
Военният министър на САЩ посочва, че това е демонстрация на възможността за използване на сила срещу ядрената заплаха от страна на Техеран.

В навечерието на първото близкоизточно турне на Хейгъл бяха анонсирани договори за 10 млрд. долара, по силата, на които САЩ ще достави на Израел военно-транспортни самолети V-22 Osprey, самолети „цистерни" KC-135, противорадарни ракети и радиолокационна апаратура за прихващане на бойни самолети.
Обединените Арабски Емирства пък получават изтребители Ф-16 и ракети за тях. Ракети „въздух-земя" САЩ ще продадат пък на Саудитска Арабия.

Все пак Хейгъл подчертава, пътувайки за Израел - първа спирка от обиколката му - че все още има време за дипломация и използването на военна сила е последно средство срещу Иран.

По думите предстоящите военни доставки трябва да укрепят военното превъзходство на Израел в региона, уточнявайки, че САЩ признават правото на Израел сами да решават как да се защитят от Иран.

Всяка суверена държава има право на самозащита и отбрана. Ядрената програма на Иран представлява заплаха и Израел сами ще решат как да се защитят, коментира военният министър на САЩ.