Поляците имат примитивен манталитет и „полско-американският съюз е безполезен".

Това е заявил полският външен министър Радослав Шикорски според полското списание Wprost, което публикува поредния таен запис, който разобличава официални лица от правителството, съобщават полски медии.

Припомняме, през последната седмица се разрази голям скандал в Полша, след като същото списание публикува разговор между вътрешния министър и шефа на централната банка на страната от лятото на 2013 година. От него става ясно, че банката се намесва в работата на правителството.

Сега списанието публикува част от нов тайно записан разговор между външния министър Радослав Шикорски и бившия финансов министър Яцек Ростовски.

Полско-американският съюз е безполезен, дори вреди, тъй като дава на Полша фалшиво чувство на сигурност. Пълна глупост", казал Шикорски пред Ростовски.

Самият Шикорски днес написа в „Туитър", че списанието лъже, че е имал среща с Ростовски в ресторант Sowa & Przyjaciele, където са записани и други разговори.

„Никога в моя живот не съм бил в този ресторант", написа Шикорски.

От списанието веднага му отговориха, че записът не е бил направен в този ресторант, а в „Amber Room".

Записът е направен през март 2014 година.

В него той също казва, че поляците имат мислене „като на негър".

„Проблемът в Полша е, че ние имаме малка гордост и ниско самочувствие", заявил Шикорски.

Останалата част от разговора ще бъде публикувана от списанието утре.

В последните месеци полското правителство настоява за разполагане на войски на НАТО в страната във връзка с украинската криза.