До момента се съобщава за най-малко 9 загинали след зимните бури и ураганни ветрове, които удариха Северна Европа в средата на седмицата, оставяйки след себе си транспортен хаос и десетки rхиляди домове без електричество.

Спешните служби на засегнатите от бедствието държави цяла нощ се бориха с най-големите морски вълни от десетилетия, изграждайки пясъчни диги в крайбрежните райони с най-голям риск от наводнения. Спешните центрове приеха хиляди сигнали за паднали дървета върху къщи, пътища, железопътни линии и далекопроводи.

Припомняме, че атлантическата буря „Ксавиер", която във вторник удари Великобритания с ветрове от 158 км/час и отне живота на двама души, се насочи към бреговете на Холандия, Германия и Полша.

Бедствието засегна 400 хил. домакинства в Полша, а хиляди бяха принудени да отложат полетите си до и от летищата в Амстердам, Берлин, Хамбург и Гданск. В Германия спря и част от железопътния транспорт.

Един човек е починал, след като е бил затиснат от паднало дърво в Швеция, а двама филипински моряци са обявени за издирване, след като са паднали от борда на кораба, с който са плавали. В Полша времето отне живота на трима души, а в Дания една жена е загинала след като ветровете са обърнали караваната й.

Спасителните служби на страните от региона на Северно море се отнесоха с изключителна сериозност към опасността, тъй като през 1953 подобна буря отне живота на над 2 000 души.