Лидерът  на „Ал Кайда" Осама бен Ладен призова американците да приемат исляма, иначе според него те ще претърпят разгром в Ирак, съобщи Би Би Си.

Във видеозапис, разпространен от ислямистки сайт, той заявява, че Америка ще напусне Ирак, както преди години Съветският съюз е трябвало да си тръгне от Афганистан. 

Бен Ладен твърди, че Джордж Буш не признава американските военни загуби в Ирак, точно както съветският лидер Леонид Брежнев е постъпвал при водената от Съветския съюз война в Афганистан.  

Откъси от 26-минутната му реч бяха излъчени и от катарската телевизия „Ал Джазира" късно снощи.

В обръщението на ислямисткия лидер няма явни заплахи срещу САЩ. В него се споменават имената на Никола Саркози и Гордън Браун, което показва, че записът е направен сравнително скоро.

„Буш повтаря грешките на Брежнев. Когато го попитаха кога американските войски ще напуснат Ирак, той каца, че няма да е по време на неговия мандат и че тома ще стане при управлението на следващия президент." - напомня ислямитският водач.

Бен Ладен  се изказва скептично за способността на демократите, които може би ще излъчат следващия американски президент, да спрат иракската война. Според него реалната власт в САЩ е в ръцете на корпорациите, които „контролират и републиканците, и демократите".  

В изявлението си той казва още, че пред Америка има две възможности: да претърпи поражение в Ирак - „това е наш дълг и нашите братя го изпълняват", или самите американци да приемат исляма.   

Припомняме, предварително беше разпространена информация, че  Осама бен Ладен подготвя видеозапис за 6-годишнината от атентатите на 11 септември.

Последното подобно видео се появи през октомври 2004 година.