Съдът да си свърши работата спокойно, призова председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пред bTV по отношение на очакваната присъда за бившия вътрешен министър и настоящ председател на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов.

Припомняме, вторият човек в ГЕРБ Цветанов бе осъден на 4 години ефективно затвор за отказ да бъдат използвани СРС срещу бившия шеф на ГДБОП за Велико Търново Орлин Тодоров

"Имаме произнесена присъда на първа, след това - на втора инстанция. Срокът е инструктивен, едно забавяне от 10-15 дни е в рамките на разумното. Не бива срокът да се преекспонира, да бъде самоцел. Не очаквайте от мен да вляза при съдията-докладчик и да стоя до него докато не напише мотивите. Нека съдът да си свърши спокойно работата", призова Панов.

Той каза, че съдебният състав може да каже дали е имало политически натиск. "До този момент не са ме известили. Какъвто и съдебен акт да има, той ще бъде приет по различен начин - от "Браво!" до "Анатема", каза Панов.

Според него, каквато и да е присъдата, ще има недоволни. "Ако присъдата е оправдателна, ще ни запоздозрят в политически натиск. Ако е осъдителна няма ли да ни обвинят, че съдът се заиграва с някой друг. Трябва да обясним мотивите и фактите", заяви председателят на ВКС.

Той не отговори конкретно и за другата очаквана присъда - на бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, по която отново няма решение. От 2 месеца правим необходимото, каза Панов и побърза да обясни, че българският ВКС е доста натоварен.

"ВКС за разлика от много върховни съдилища освен правораздавателно, имаме и дейност по тълкуването, нашите съдии участват и в конкурси. Дали всички дела трябва да стигат до ВКС, не го ли претоварваме", запита Панов.

"Конституционните промени са важни, значими, но не по-малко важни са и касационните промени. Промените целят политическите сили да се обединят и да приемат тази задача като своя кауза. За мен темпът на реформите се забави. Притеснява ме, че скоро трябва да бъдат проведени местни избори. Има опасност съдебната реформа да се използва за политическа агитация. Конституционните промени засягат правната рамка на ВСС", заяви председателят на ВКС.

Той обясни, че целта на промените за Висшия съдебен съвет (ВСС) е той да се раздели на две колегии и как да се гласува вътре в него. Разделянето ще касае изборът на магистрати. Конституционните промени засягат ВСС. Бързината на производството няма да бъде засегната. Съдебната реформа е нещо много по-голямо, поясни съдия Панов.

Според него с публичното разпределяне на делата постепенно ще се върне доверието на хората в съда.

Председателят на ВКС Панов каза, че има добра комуникация както с правосъдния министър Христо Иванов, така и с главния прокурор Сотир Цацаров. "С министър Иванов изчислихме над 10 нарушения за съдии. Това, което се случи в СГС, то дойде от колегите там. Със Сотир Цацаров се познаваме като съдии, стол до стол сме във ВСС", каза Панов.

Запитан дали изборът му за председател на ВКС, Лозан Панов отговори: "По действията хората могат да се познаят какво правят хората".