Проявяваме изборен хуманизъм, заяви бившият секретар на МВР Николай Радулов пред телевизия България Он Еър. "В това ли се състои хуманизмът - да се раздава бежански статут на хора, които правно нямат причини да го получат и да им дадем възможност да отидат в Германия, където да живеят на социални помощи?

Или хуманизмът се състои в това да помогнем на тези хора в България, които нямат възможност", запита експертът по сигурността Николай Радулов.

"Да не забравяме, че в България има хора, които не могат да си пратят децата на училище, в Нови хан отец Иван не може да си плати сметката за тока", припомни той.

"Връзката между двете теми е, че проявяваме изборен хуманизъм. Хуманни сме към едни хора, които крещят, че искат Меркел и Германия. Колко от тях обаче имат семейства с деца?

Статистиката показва, че 70% са млади мъже, които няма причини да смятаме, че в Турция не могат да се реализират" - добави още Радулов. Дали Турция е сигурна страна за тях - преследват ли ги, стрелят ли ги, запита експертът по национална сигурност, но бе прекъснат за пореден път от водещата.

"Всички са се втренчили в тази преселенческа вълна, наречена бежанска. Сред тях има наркотрафиканти, криминални престъпници.

В това преселение на народите има умисъл - всички пътуват без документи, дори реалните бежанци са убедени да унищожат по време на пътя си документите. Тези, които идват от други места, научават подробности от живота в Сирия докато пътуват.

Експертът по сигурността коментира още, че: "Когато тези хора преминат през филтрация такава, каквато в Гърция не могат да си позволят поради огромния брой, се установява, че само 1/3 от тях отговарят на някакви условия за бежански статут. Всички останали са се присламчили към тези тази малка група".

Според него в потоците хора има много предизвикателства. "Не знаем какъв процент от каналджиите и нелегално пребиваващите биват пуснати след като бъдат задържани", каза Радулов.

Той припомни, че вероятно през 2011 г. към Държавната агенция за бежанците (ДАБ) са преведени 138 млн. евро, които и до сега не може да бъде разшифровано къде са достигнали.

Парите са дадени за укрепване на границите и за ДАБ. Тече разследване, което е установило, че на едно от местата за прием на бежанци е направен ремонт за 50-60 хил. евро, допълни експертът.