За местните избори Движение 21 ще подготви листи във всички областни градове, каза лидерът на партията Татяна Дончева на брифинг в централата си.

Ще имат листи и в други не-областни, но важни градове. В навечерието на изборите щяло да стане ясно къде формацията ще има свои кандидати за градоначалници.

По отношение на листите за общинари партията ще се яви самостоятелно на изборите. Към момента не е имало никакви постъпки от страна на АБВ и БСП за разговори с формацията.

Спекулативно обаче местни лидери на двете формации коментирали, че партията на Татяна Дончева ще влиза в широка лява коалиция за местния вот.

По отношение на кметовете от партията са категорични, че в местната власт също трябва да започне процес на обновяване на политическите елити и да влязат в управлението на общините нови млади хора.
Вместо да играят изтъркани активисти, да се търсят нови лица, настоява Татяна Дончева.

Трудно партията щяла да подкрепи партийни кандидати, не че няма да е възможно, но биха могли да се подкрепят утвърдени експерти.

Кметовете на Хасково, Пазарджик, Петрич не могат да очакват подкрепа на партията на Татяна Дончева, стана ясно на днешната пресконференция. Йорданка Фандъкова е утвърден кмет и би могла да бъде един от кметовете, подкрепени от Движение 21, обяви обаче лидерът на формацията.

Дончева обаче не изключва нов кандидат за градоначалник на столицата, който да спечели формацията. Неофициални разговори са проведени с Реформаторския блок. Имало места, по които можело да си партнират по формулата "независим кандидат, подкрепен от...".

В столицата Движение 21 има вече 24 клуба. Сформирани са и работни групи по секторни политики, стана ясно и от заместник-председателя на партията и лидер на формацията в столицата Симеон Славчев.

Амбицията на партията е в столицата да има самостоятелна листа, която да превъзхожда по качества и експертизи останалите кандидатски листи. Целта на Движение 21 в София е да направи пробив и да присъства в общинския съвет, закани се Славчев.

От формацията атакуваха преференциите, тъй като въпросът не е добре решен в изборното законодателство. Преференциалният вот можело да се преосмисли.

От партията подкрепят машинния вот, който щял да реши много проблеми и щял да покаже воля за преодоляване на феномена "купен вот".

Националният изпълнителен съвет на партията се обяви срещу използването на случая в село Гърмен за тясно партийни предизборни цели. Всички етноси трябва да живеят в България като в своя родина, да спазват законите на страната и да полагат усилия да бъдат толерантни един към друг, е позицията на формацията. Според Движение 21 се цели ситуацията да бъде използвана за разменна карта между ГЕРБ и ДПС в предстоящия местен вот.

Движение 21 е за радикална съдебна реформа, обяви още Дончева. Тя настоява за нова уредба на ВСС и изваждане на прокуратурата от съдебната система. Според партията са нужни и други форми на отчетност на съдебната власт пред останалите власти.

За Движение 21 внесените промени в Конституцията са неудовлетворителни.

Разделението на ВСС на колегии няма да реши проблемите в съдебната система според Татяна Дончева. Само дълбоки конституционни промени могат да дадат шанс за реформа.

По мнението на партията нужни са сериозни конституционни промени, за да започне ефективна борба с корупцията.