390 лишени от свобода в пазарджишкия затвор продължават гладната си стачка и тази сутрин не са се явили на работа, информира БНР.

От вчера затворниците се присъединяват към исканията на протестиращите от Софийския затвор, които настояват проектозаконът за амнистията да засегне всички рецидвисти, а не само онези, на които им остават само три месеца от присъдата.

Затворниците настояват и за по-добри условия на живот в местата за лишаване от свобода.

Припомняме, вчера зам-правосъдният министър Димитър Бонгалов коментира, че е погрешно впечатлението, че амнистията се прави под натиска на лишените от свобода.
Проектозаконът бе готов преди протестите в двата затвора, уточни Бонгалов.

В същото време той бе категоричен, че ако нещата не се успокоята, проектозаконът може да бъде изтеглен и амнистията да не се осъществи.

Масовият протест в пазарджишкия затвор се ръководи от 20 лишени от свобода, които не могат да бъдат амнистирани. По-голямата част протестират по принуда, каза директорът на затвора Веселин Коцев, цитиран от БНР.

Той допълни, че организаторите на протеста са рецидивисти с присъди за тежки престъпления.

390 лишени от свобода не са се явили на работа тази сутрин, а над 500 продължават гладната стачка.

Освен основните искания, свързани с проектозакона за амнистията и за подобряване на условията на живот в затворите, протестиращите настояват и за среща с медиите. Според ръководството на затвора обаче, това искане е неизпълнимо.