Съветът за сигурност на ООН проведе извънредни консултации заради последното развитие на събитията в Източна Украйна - навлизането на руския хуманитарен конвой - но не успя да постигне споразумение за предприемане на действия или декларация за пресата, съобщава „Синхуа".

Литва официално поиска провеждане на такава сесия, след като руският конвой навлезе в Украйна без разрешението на Киев в петък. Това съвпадна с изнесена от НАТО информация, според която Русия подпомага пряко проруските сепаратисти с артилерия в Украйна.

Съветът за сигурност проведе консултации...по отношение на ситуацията в Източна Украйна и ние получихме информация от Оскар Фернандес-Таранко, асистент на генералния секретар в Департамента по политически работи", каза британският посланик Марк Грант.

Както вие можете да очаквате, по време на дискусията нямаше единодушно виждане, обясни той пред журналисти след сесията на Съвета за сигурност, която продължи два часа и половина.

Признавайки за напрежението между Изтока и Запада, Грант заяви, че е била изразена голяма загриженост за незаконните и едностранни действия от страна на Русия както смятат повечето държави.

Русия защити своите действия на основание хуманитарна нужда и необяснимото украинско поведение по задържане на хуманитарния конвой", поясни той.

„Понякога това ми напомня на „Кралството на кривите огледала", обяви от своя страна руският посланик в ООН Виталий Чуркин, имайки предвид съветски филм-приказка за момиче, което се вижда напълно противоположно в огледалото.

Членовете на Съвета не се интересуват от факта, че стотици цивилни умират. Те не се интересуват от хуманитарната катастрофа в Източна Украйна. Изразяват притеснението си за хуманитарния конвой", добави Чуркин.

Чуркин подчерта, че Москва „чака твърде дълго и беше време да се действа".

Той припомни, че Киев е изпратил на Москва „официално разрешение от украинското правителство и след това започнахме да изпращаме".

Киев се опасява, че Русия изпраща оръжия на сепартистите.

Посланикът повтори, че конвоят е от 280 камиона, в които има 69 генератора, 400 тона зърно, 340 тона месо, 30 тона сол, 1000 тона захар, 60 тона млечни продукти, 80 килограма чай, около 679 тона бутилирана вода, около 62 тона бебешка храна, 54 тона различни медицински продукти и 12 хиляди спални чувала.

Британският посланик заяви, че „това, което се случи, е допълнителен пример за пропастта между руската реторика и техните действия".

САЩ и Германия осъдиха действията на Русия, предаде „Ал Джазира".

Президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха по телефона ситуацията в Украйна и призоваха Москва да спре опасното ескалиране на напрежение в съседа си. Двамата лидери смятат, че присъствието на руски войници в Украйна, струпването на такива до границата на Украйна и стрелбата към Украйна представлява опасно нажежаване на обстановката от Москва. Те са съгласни, че навлизането на конвоя без разрешението на Киев е още една провокация от Москва, която нарушава суверенитета на Украйна. Те призоваха Русия да се изтегли от украинската територия.

Междувременно двама мирни граждани са загинали при артилерийски обстрел в контролирания от бунтовниците Донецк, предаде „Франс прес". Телата са намерени покрити с окървавени чаршафи на улица в центъра на града след артилерийски обстрел тази сутрин.

В същото време наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа информираха, че първите камиони от руския хуманитарен конвой, изпратени в Украйна, са се върнали в Русия.