Срещу Алексей Петров се извършва политическа репресия. Той е в ареста вече 7-8 месеца и срещу него няма нито едно доказателство, уличаващо го в престъпление.

Това заявиха Иванка Славчева и Симеон Петров от сдружение "Истината за Алексей Петров", обединило група общественици от Плевен.

Симеон Петров заяви, че членовете на сдружението са дълбоко убедени, че това, което се представя в общественото пространство от задържането на Алексей Петров до момента, не отговаря на истината. 

Иванка Славчева се обяви против полицейския екшън, който се разиграва в показните арести на МВР.

"Този екшън, който се лансира и от медиите, цели да внуши, че един единствен човек е виновен за целия криминален български преход", заяви Славчева.

Тя разказа, че Алексей Петров е бил накаран да легне два пъти на земята по време на ареста, тъй като камерата засякла и видеоматериалът не бил записан.

По думите й, това е абсолютно унижение за всяко човешко същество и погазва личното достойнство на Петров. 

Единствената цел на ареста му, според Славчева, е той да бъде отстранен  от обществения живот.

"Държавните пари се съхраняват в частни банки. Част от тези пари отиват в някои медии, а медиите публикуват платени поръчкови материали и тиражират клевети. Алексей Петров  застава публично срещу държавната помощ на банките, контролиращи медиите и се оказва виновен за всичко", обясниха от гражданското сдружение.

Според тях Петров е арестуван заради вижданията си за икономиката в страната. Те дадоха пример с публикация във в-к "Труд", в която Алексей Петров се обърнал към премиера Борисов с призива: "Бойко, спри да се правиш на полицай и виж икономиката".

В показната акция срещу Петров личало и личното отношение на управляващите - премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Проиграва се един медиен процес срещу Алексей Петров", категорична е Славчева.

От сдружението питат как е възможно от 2001 до 2005 г., когато и Цветанов и Борисов са били в структурите на МВР, да пропуснат дейността на Петров, след като е толкова опасен.

По думите на Иванка Славчева, има достатъчно данни за  връзката между Цветанов и Алексей Петров, въпреки че след ареста вътрешният министър твърди, че го е срещал само веднъж.

Ако Алексей Петров е "Октопод", кои са неговите политически покровители, питат още от гражданското сдружение.

"Месеци след ареста му става ясно, че няма никакъв "Октопод" и Петров няма политически покровители. Тогава защо все още е в ареста?", продължи с въпросите Славчева.

Според нея арестът и процесът срещу "октопода" Алексей Петров е едно разчистване на сметки между бивши колеги, съдружници и съсобственици от преди 13 години.

Тя подкрепи твърдението си с обяснението, че основен свидетел по делото срещу главата на "Октопода" е Георги Петракиев Цветанов, който също е известен в Плевен. Основни свидетели по делото срещу Алексей Петров са хора с криминално досие, допълни тя. 

Славчева заяви, че подобни хора многократно са били притискани от прокуратурата в Плевен да свидетелстват срещу него. Става дума за модел на репресия, близък до сталинизма, категорични са от сдружение "Истината за Алексей Петров".

"Знаем кои са силовите групировки в България за последните 20 години. 

В нито една медийна публикация от тогава не се споменава името на Алексей Петров", категорични са от сдружението и допълват, че едва през последната година името му се споменава в тази връзка.

От сдружението се обърнаха с въпрос към управляващите и опозицията: "Кое е това, което ви плаши?" Те са категорични, че има разминаване в истината, която те виждат по отношение на Алексей Петров, и това, което се лансира в медиите.

Иванка Славчева посочи, че близките на Петров се страхували за живота му, а Симеон Петров допълни, че се твърдяло, че има поръчка той да бъде унищожен вътре или извън затвора.

От гражданския комитет представиха и заявление, написано от Алексей Петров до главния прокурор с молба да се разследват причините, поради които му е била отказана медицинска помощ в първите 5 месеца от ареста му.

"Октоподът" се обърнал с молба и да се провери дали е законосъобразно по време на разпита на свидетеля Петракиев той да се консултира с прокурора по делото след всеки въпрос от адвокатите на Петров.

Иванка Славчева и Симеон Петров заявиха, че не познават лично Алексей Петров и не са сигурни дали той знае, че са учредили гражданското сдружение.

Славчева се познава лично единствено със съпругата на Алексей Петров, която нямала нищо против инициативата.

"Ние заставаме пред вас с имената и с лицата си. Това, че не го познаваме, ни помага да сме обективни", заяви Славчева.

На журналистически въпрос защо точно него са решили да защитават, тя посочи, че неговите човешки права са погазени, той е с чисто съдебно минало и е оставен в ареста без доказателства.

"Дали е виновен или невинен, ще реши съдът", посочи тя и отново обяви, че е твърдо против "бясната медийна пропаганда срещу него".

На въпрос на news.bg кои медии осъществяват такава пропаганда и публикуват платени едностранчиви информации, Симеон Петров заяви, че визира медийната група на Ирена Кръстева.

Според членовете на сдружението, трябва да се даде правото на глас на Алексей Петров и медиите да не отразяват единствено мненията на неговите противници.