Руското външно министерство привика френския посланик в Москва заради опасен авиационен инцидент, в който е участвал самолет на френските ВВС, доближил се на опасна близост до самолет с руски депутати, съобщават местни медии.

Москва отбелязва, че инцидентът, станал днес, подкопава възможността за провеждане на разговори с Франция.

В съобщение на ведомството се пояснява, че на 19 октомври 2015 г. френският посланик в Москва Жан-Морис Рипер е бил привикан от заместник външния министър на Русия Алексей Мешков, за да даде обяснение относно опасния авиационен инцидент между самолет на френските ВВС и самолет с руска парламентарна делегация, ръководена от шефа на Държавната дума Сергей Наришкин.

Допълва се, че Наришкин е пътувал до Женева (Швейцария), за да участва в 133-та Асамблея на Междупарламентарния съюз, която се е провеждала тази сутрин.

Според съобщението руската страна е изразила дълбоко безпокойство във връзка с инцидента.

„Такива действия подкопават възможността Франция да се използва като място за многостранни срещи и преговори", заключават от министерството.

Членът на руската делегация Сергей Гаврилов заяви, че френският самолет е извършил маневра в опасна близост до самолета на руската делегация.

Междувременно представител на френското външно министерство, цитиран от Ройтерс, съобщава, че самолетът във френското въздушно пространство е швейцарски. Представителят изключи участието на френски самолет в инцидента.

Според източника самолетът е швейцарски Ф-18.

Военното министерство на Швейцария отхвърли информацията, че военен самолет на страната е бил близо до инцидент с руски самолет във френското въздушно пространство.

Самият Наришкин заяви, че е наясно със случая, но самият той не е видял изтребителя. По думите му негови колеги са засекли самолета.

Летището в Женева е много близо до швейцарската граница с Франция.