В България почти всяка престижна професия може да те убие.
Така започва обширният материал във вестник Times, посветен на последните събития у нас.

Примерите - да пишеш книги за мафията (Георги Стоев, застрелян в оживена част на столицата София), да ръководиш компания, водеща в енергийния сектор ( Борислав Георгиев, застрелян пред дома си в неделя в София), да си начело на футболен клуб (15 президенти на клубове бяха убити за последните 13 години, двама от които от един от същи клуб само за последните две години).

Какво следва да направи от тук нататък Еврoпейският съюз с България?, пита изданието.

Едва преди година съюзът прие България, заедно с Румъния, въпреки провала на страната в реформите в съдебната система и борбата с организираната престъпност.
От 2001 г. насам в България са се извършили над 150 гангстерски убийства, добавя Таймс.

От тогава проблемът се влоши, пише още изданието.

Почти всеки на висша позиция в България има пари и следователно има контакти с организираната престъпност, а ако няма подобни връзки е застанал срещу нея и се превръща в нейна мишена.

Брюксел демонстрира жестоките по собствените си стандарти критики към България.

На 28 март председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу посети София, за да порицае България на неуспехите й.
Въпреки обмисления ход на домакините, които му връчиха орден Стара Планина - най-престижното отличие в България, той им заяви: "Честно казано, не можем постоянно да ви повтаряме, че е нужно още, което да бъде свършено", пише още Times.

Въпреки дадените гаранции, България не е успяла да осъди нито един заподoзрян или да повдигне обвинения срещу служител на висша позиция, обвинен в корупция.
И какво следва сега, пита още Times. След като веднъж допусна България и Румъния в ЕС, съюзът загуби основния си инструмент, с който да ги убеди да пристъпят към реформите.

Европейската комисия може да реши да засрами София, пише още изданието.

Може да вземе решение присъдите от българските съдилища да не се признават в останалата част на съюза.
Това обаче би могло да има обратен ефект - да постави извън реда институцията, която ЕС има най-голямо желание да реформира, коментира британското издание.

Или ЕК може да замрази 6,5 милиарда евро, предвидени за България в периода 2007-2013г., се казва още в публикацията.

Тази стъпка би могла да бъде леко пресилена, защото въпросните пари са предвидени за областта на земеделието, а не са области, в които има най-сериозни нарушения, пише Times, като предупреждава - но може и да бъде сторено.

Тези стъпки могат да станат факт, поради неуспеха на съюза да постави условия на новите членки, добавя изданието, тъй като ЕС разчиташе и вярваше на силата си да трансформира страните единствено чрез ценностите на членството.

Никои бъдещи страни кандидатки за присъединяване вече няма да успеят да станат толкова лесно членки, колкото България и Румъния, пише още Times.

Все пак има смисъл Брюксел да направи още един опит преди да пристъпи към по-сериозни санкции.
По-конкретно това означава да се настоява за реформи във Вътрешното министерство, които премиерът вече направи, отбелязва изданието.

Ако това провали крехката тристранна коалиция - много лошо, отбелязва още ежедневникът.

Ако и това не помогне, Барозу, който вече изчерпа възможностите на езика на отчаянието, ще трябва да заяви на България, че "не я бива за ЕС".

Останалите страни членки няма да могат да я изхвърлят, но биха могли да спрат лесно парите, които те така убедено си мислеха, че отиват по пътя си, завършва коментарът в Тimes.