Репортер на френския Канал 4 интервюирал Мишел Кателано - мъжът заложник в печатницата в градчето Дамартен, в която се криеха нападателите на редакцията на "Шарли ебдо" братя Куаши.
Кателано използва думата "любезни", описвайки двамата джихадисти, пише The Guardian, цитирайки интервюто. Освен това мъжът превързал раната на единия от братята, докато е бил в плен.
"Когато ги видях, помислих, че животът ми е свършил...но те не бяха агресивни", разказва Кателано.
По думите на 26-годишният графичен дизайнер, преди да започнат престрелка с полицията, терористите го инструктирали да се качи на горния етаж на печатницата, за да бъде в безопасност. Казали му "Не се притеснявай, всичко с теб ще бъде наред".
Мишел три пъти казал на похитителите, че е единственият човек в сградата, страхувайки се да не намерят колегите му, които той скрил на горния етаж.
Главният прокурор на Франция Франсоа Молен потвърди, че хората се прикрили "под мивка в столовата" на горния етаж на печатницата.
Графичният дизайнер бил "ужасен", но успял да установи връзка с полицаите, обградили сградата, изпращайки им текстови съобщения. Изпращал информация на спецчастите за помещенията в сградата, както и за това какво си говорели Саид и Шериф Куаши.

Припомняме, че информациите по отношение на събитията в градчето Дамартен, както и за цялата терористична драма във Франция, са разнопосочни. Някои издания информираха във вчерашния ден, че е възможно братята Куаши дори и да не знаят, че имат заложник. Според други пък заложникът се здрависал с един от джихадистите, когато влизали в печатницата, а по-късно му било позволено да си тръгне. Появиха се и публикации, според които той успял да избяга, когато братята открили огън срещу силите за сигурност. Разминавания има и по отношение на името и възрастта на мъжа.

От днешното интервю, цитирано от The Guardian, става ясно, че в сградата най-вероятно е имало и други хора.