Проливен дъжд в столицата изигра лоша шега на 26-тия антиправителствен протест.

Близо половин час преди началото на традиционната демонстрация срещу кабинета на Пламен Орешарски се изля порой, който обаче не възпря най-запалените протестиращи. 200-300 души, екипирани с чадъри и дъждобрани и днес заеха мястото си на площад „Независимост", огласяйки с освирквания и викове „Оставка!".

Още столичани, недоволни от новото правителство, се крият в подлезите около сградата на Министерски съвет с готовност също да се присъединят към протестиращите при спиране на дъжда.

И днес отекват викове „Мафия!" и „Червени боклуци!", като малкото плакати, оцелели след дъжда, призовават към незабавна оставка на министър-председателя, разпускане на парламента и нови предсрочни избори.

Лошото време няма да ни спре, ще искаме оставката ви всеки ден, докато не излезете от тези сгради и не ги освободите от порочното си присъствие", заканиха се някои от най-върлите демонстранти.

Броят на протестиращите постепенно започва да нараства и се появяват все повече демонстранти с плакати и знамена. Един протестиращите се беше запътил към Министерски съвет, носейки плюшено мече, окачено на него с надпис: „Аз съм мечето Оставко, пчеличке Мая, дай ми мед!".

Към 19.30 часа около 1200 души са се събрали на ларгото пред Министерски съвет. Към момента няма данни за нарушения на обществения ред или инциденти. Полицейски служители охраняват протестните действия и се грижат за сигурността в центъра на столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Към 20.40 ч. протестиращите срещу кабинета и тази вечер пак блокираха „Цариградско шосе". Шествието се движи и по двете пътни платна.

Протестиращите се спряха за момент пред Полиграфическия комбинат, клекнаха и заедно се изправиха поетапно в т.нар „мексиканска вълна". Изправяйки се, събралите се недоволни граждани скандираха „Оставка". След това повечето от тях се отправиха обратно към Орлов мост.

Крайната точка този път бе мостът над алея „Яворов", след което шествието пое отново към Орлов мост, където приключи около 22.00 часа и повечето хора се разотидоха. Интересно нововъведение на днешния протест бе бяло платно, разположено на самото кръстовище, на което се прожектираше виртуална връзка с протестиращите от други градове на страната. От своя страна недоволните от другите области в страната също имаха възможност да видят какво се случва на Орлов мост.

Между 100 и 150 души се събраха в Пловдив за редовния протест срещу правителството на Орешарски и назначаването на областния управител Венцислав Каймаканов, съобщи радио „Дарик".

Хората изразиха възмущението си от решението на Конституционния съд да не бъдат касирани изборите, след което тръгнаха на шествие по Главната улица.

Като част от започналата "война" между протестиращи и полиция, те категорично отказаха да обявят маршрута, по който ще се движат и първоначално се насочиха към Джумая джамия, като по пътя си иронично аплодираха седящите по кафенетата граждани.

Минути по-късно недоволните внезапно обърнаха посоката и покрай бившия хотел България излязоха на бул. „Цар Борис III Обединител" в посока Пощата. Въпреки проливния дъжд те продължиха към ул. „Гладстон".