Президентът на Кипър Никос Анастасиадис е бил хоспитализиран в Брюксел, където той е на посещение за участие в срещата на върха на Европейския съюз.
За това съобщи представителят на правителството Никос Христодулидис, цитиран от ТАСС.

В съобщението на правителството се отбелязва, че здравословното състояние на Анастасиадис не му позволява да присъства на заседанията, но ще изпрати текста на речта си в писмен вид.

68-годишният държавен глава е приет в болница заради продължително кървене от носа, причинено най-вероятно от повишено кръвно налягане. По думите на Христодулидис президентът ще трябва да остане в болницата за поне два дни.

Като основна цел на своето участие в срещата на върха Анастасиадис смяташе представянето пред колегите си от ЕС позицията на Кипър по отношение нефтените сондажи, извършвани от Турция в изключителната икономическа зона на Кипър, което кипърските власти разглеждат като грубо нарушение на суверенните права на страната членка на ЕС върху разработката на природните ресурси.

Този ход на Анкара доведе до спиране на участието на Анастасиадис в преговорния процес по уреждане на кипърския въпрос. Кипър настоява ЕС да окаже натиск върху Турция, така че тя да се откаже от заплахите и изнудването, които правят невъзможно продължаването на преговорния процес за обединението на страната.