САЩ се присъединиха към мнението на Русия, че ситуацията в авариралата ядрена централа в Япония е далеч по-мрачна от описваното от японските власти.

В първото обширно изявление на висш служител на администрацията във Вашингтон по повод кризата край Фукушима председателят на Комисията за ядрено регулиране Грегъри Язко съобщи, че басейнът за отработено гориво до реактор №4 е в катастрофално състояние и е останал с нищожно или никакво количество охладителна течност.

Думите на Язко навеждат на мисълта за сериозно разминаване между Вашингтон и Токио, след като американски служители заключиха, че японските предупреждения са недостатъчни и, умишлено или не, подценяват потенциалната заплаха, посочва "Ню Йорк таймс". Възможно е те също да не разкриват публично цялата истина, за да не предизвикат паника сред населението.

В четвъртък САЩ планират да пуснат в небето над централата безпилотен самолет -дрон, който да направи измервания и снимки.

Апаратът „Глобъл хоук" се използва през последните години от американската армия в горещите точки в Афганистан и Ирак за наблюдаване и разузнаване.

Дронът разполага с високотехнологична апаратура за събиране на данни.

Премиерът на Япония Наото Кан е обсъдил с Барак Обама ситуацията  с ядрената централа. Белият дом ще изпрати екип от ядрени експерти, за да се направи точна преценка на ситуацията.